Organ finansijske uprave (FCA) Velike Britanjie navodi da kripto investicijske prevare sve više ciljaju na britanske investitore - navodi se u zvaničnom upozorenju objavljenom 17. avgusta.

Nadzorni organ upozorava da prevaranti često koriste slike poznatih ličnosti, "uglađene" sajtove ili "prestižne" gradske adrese u Londonu kao dimnu zavesu preko koje žele da privuku potencijalne investitore. U nastavku se dodaje:

"Prevarantske firme mogu manipulisati softverom kako bi poremetili cene i povratne investicije. Oni mogu prevariti ljude tako što će ih navesti da kupe nepostojeće kriptovalute. Takođe, oni su poznati po tome da zatvaraju potrošačke onlajn račune i odbijaju da transferuju sredstva korisnicima ili da zatraže još novca pre nego što sredstva budu transferovana."

FCA primećuje da kriptovalute osobno nisu trenutno regulisane od strane agencije, što znači da mnoge kripto berze i drugi brokeri nisu u njenoj nadležnosti. Međutim, agencija reguliše kripto derivate - uključujući fjučerse, ugovore za razlike (CFDs) i opcije.

U ovim slučajevima, FCA savetuje investitore da provere da li je firma sa kojom žele da sarađuju dobila neophodno ovlašćenje da prodaje ili oglašava ove proizvode, ili da prođu kroz ScamSmart listu firmi koje treba izbegavati.

Ovog meseca, agencija je već izdala dva upozorenja u vezi sa tzv. kripto "klon firmama" koje su lažno tvrdile da imaju odobrenje od FCA.

FCA dalje savetuje da će svako ko je već uložio u "prevaru" biti meta za "praćenje". Ovo "može biti potpuno odvojeno ili povezano sa prethodnom prevarom, kao što je ponuda da povratite svoj novac ili da povratite investiciju nakon plaćanja naknade".

Tokom prošle nedelje, policija u Velikoj Britaniji je izdala svoje upozorenje britanskoj javnosti o prevarantskim investicionim kripto šemama, pošto su statistički podaci iz nacionalnog centra za izveštavanje pokazali da su žrtve iz Velike Britanije prijavile gubitke vezane za kripto prevare od preko 2,5 miliona dolara samo u junu i julu 2018 godine.

 

Pripremio: Bojan Zečević