Član ukrajinske Izborne komisije objavio je 7. avgusta objavu na Fejsbuku da rade sa NEM-om na blokčein pilot projektu za glasanje.

Oleksandr Stelmak, šef Državnog registra pri Centralnoj izbornoj komisiji Ukrajine, bio je zadovoljan testovima koji su u toku, pišući u postu da "nastavljaju niz eksperimenata koji primenjuju blokčein tehnologiju u procesu glasanja".

Stelmak je napomenuo da su kreirali test glasanje koristeći 28 nodova na NEM blokčeinu "pre nekoliko nedelja", dodajući da "je glasanje još uvek otvoreno i svako može da učestvuje u tome."

Proces, koji je nastao kao rezultat partnerstva sa lokalnom NEM Ukrajinom, isključivo uključuje testnet test sa testiranim NEM tokenima, koje je "ljubazno dao predstavnik NEM fondacije u Ukrajini", Anton Bosenko.

Na osnovu trenutnih stopa, Stelmak je izračunao troškove instaliranja blokčein glasanja u svakoj policijskoj stanici u zemlji i oni bi bili oko 1.227 dolara po implementaciji. On Piše da je ovo "mala cena koju treba platiti" u zamenu za neizmerivu zaštitu podataka o glasanju.

Ukrajina je usredsređena na regulatorni pristup kriptovalutama, a Savet za finansijsku stabilnost u prošlom mesecu podržao je ideju tretiranja digitalnih sredstava kao finansijskih instrumenata. Uprkos relativno niskim troškovima električne energije, Ukrajina ipak nema planove za regulisanje neformalne industrije za rudarenje, izveštava Cointelegraph.

 

Pripremio: Nikola Mosurović