Ukrajinska policija uhapsila je grupu od četvorice muškaraca za koje se sumnja da su vodili šest lažnih berzi za kriptovalute, izvestio je Bleeping Computer 21. juna.

Četiri muškarca starosti od 20 do 26 godina navodno su napravili najmanje šest digitalnih berzi, gde su prevarili korisnike, a kasnije su im ukrali novac. Navodni krivci su privukli korisnike promovisanjem razmena lažnim pozitivnim ocenama i onlajn pregledima. Policija je navodno rekla da su osumnjičeni imali "posebna znanja i veštine u oblasti programiranja" i "stvorili sopstveni CMS-sistem za upravljanje sadržajem berze".

Tokom pretresa domova osumnjičenih, policija je, navodno, oduzela računare, “fleš” uređaje, pametne telefone i druge uređaje. Prema navodima portparola Ukrajinske nacionalne policije, "spisak sajtova nije kompletan". Sada vlasti traže od korisnika da pruže informacije o tome da li su ranije prevareni od strane berze.

Juče je Komisija za hartije od vrednosti i berze SAD dobila dodatni hitni sudski nalog za zamrzavanje imovine Dominika Lakroika, vlasnika PlexCorps-a. Lakroik i njegov partner Sabrina Paradis-Roier bili su optuženi za kršenje zakona o hartijama od vrijednosti u odnosu na PlexCoin ponudu za ICO koji je sproveo PlexCorps u avgustu prošle godine. ICO je navodno prikupio 15 miliona dolara od "hiljade investitora".

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je objavio da je trgovac bitkoinom u Los Anđelesu, bio suočen s krivičnim gonjenjem zbog navodnog vođenja neregistrovanog multimilionskog bitkoin-fiat trgovanja. Optužena Tereya Tetlei (50) je, kako se izveštava, zarađivala najmanje 300.000 dolara godišnje u periodu od 2014. do 2017. godine putem listinga na localbitcoins.com.

 

Pripemio: Nikola Tasić