Zaposleni u lokalnom glavnom štabu Nacionalne policije u Rivnu u Ukrajini rudarili su kriptovalute na poslu, prema izveštaju lokalnog 368.media, 22. maja.

Navodeći dokazni materijal iz krivičnog postupka, 368.media izveštava da su zaposleni u sektoru za komunikaciju lokalne policije optuženi za krađu električne energije za rudarenje kriptovaluta na radnom mestu. Neimenovani zaposleni su navodno rudarili kriptovalute na poslu tokom četiri meseca. 368.medija napominje da je još nejasno koliko je struje navodno ukradeno ili koja je kriptovaluta bila rudarena.

U izveštaju 368.media navodi se da su zaposleni u sektoru za unutrašnju bezbednost nacionalne policije pronašli opremu za rudarenje u kancelariji sektora za komunikaciju u aprilu ove godine. Islednik regionalnog biroa oduzeo je ukupno osam grafičkih kartica, šest jedinica za napajanje, dva hard diska, matičnu ploču i kompletan računar.

Rudarenje kriptovaluta je zakonito u Ukrajini, a zakonski i regulatorni status kriptovaluta će uskoro biti rešen, prema nacrtu zakons ukrajinskog parlamenta koji je objavljen prošle nedelje. Nešto ranije, šef ukrajinske Nacionalne komisije za hartije od vrednosti i berzu, izjavio je da razmatraju prepoznavanje kriptovaluta kao finansijskih instrumenata.


 

Pripremio: Nikola Mosurović