Narodna banka Ukrajine (NBU) je izjavila da "razmišlja" o uvođenju digitalne verzije svoje nacionalne valute hrivnja, koja nije zasnovana na blokčeinu, bar za sada.

Centralna banka je u četvrtak, 11. januara, objavila na fejsbuku da proučava "nove i inovativne tehnologije" u okviru takozvanog projekta Bezgotovinska ekonomija (Cashless Economy), čega je deo i e-Hrivnja.

NBU je napravila razliku između digitalne valute koju ima na umu i državne kriptovalute, koja bi po definiciji bila zasnovana na tehnologiji blokčein:

"Narodna banka želi da precizira da se ovde misli na moguće uvođenje elektronske hrivnje, a ne na vlastite kriptovalute."

NBU je takođe istakla da je mogućnost pokretanja e-Hrivnje na blokčeinu još uvek u razmatranju.

Planovi za digitalnu hrivnju nasuprot nacionalnoj kriptovaluti suprotstavljaju se aktivnostima sa druge strane  granice, u Rusiji, čija je vlada flertovala sa idejom kriptorublje zasnovane na blokčeinu od 2015. godine.

Osim toga, član CIS-a, Belorusija, saopštila je svoju nameru da postane zona prilagođena za kriptovalute, olakšavajući razmene i strana ulaganja.

U međuvremenu, Ukrajinski kripto svet objavio je par neprijatnih naslova u decembru 2017. godine. Posle iznenadne policijske akcije u kripto-časopis ForkLog u Odesi, usledilo je kidnapovanje direktora berze EXMO Pavela Lernera u Kijevu. Lerner je, kako se izveštava, pušten na slobodu uz otkupnu cenu  od 1 milion dolara.

Regulatorni potezi zakonodavaca koji su u toku su do sada pokrenuli radnu grupu koja je posvećena istraživanju kako bitkoina tako i drugih kriptovalute koje treba da budu tretirane prema Ukrajinskom zakonu.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić