Ukrajinska policija za sajber kriminal uhapsila je čoveka koji je navodno postavio malver za rudarenje kripta na svoje veb stranice, javio je lokalna policijska služba 26. marta.

Jedinica za sajber kriminal u nacionalnoj policiji Ukrajine uhapsila je 32-godišnjeg muškarca iz regiona Bukovine koji je navodno stavio softver cryptojacking na više obrazovnih veb stranica koje je kreirao i vodio.

Nespecifične veb stranice i internetski resursi imali su 1,5 miliona mesečnih posetioca, izvestila je policija.

Policija je takođe izjavila da je instalirani malver na veb stranicama koristio CPU i GPU aparate posetilaca da nezakonito rudare kriptovalute.

Vlasti su izvršile pretres u kući navodnog sajber kriminalca i zaplenile njegovu kompjutersku opremu, bankovne kartice, hard diskove i napomene za pokrenut krivični postupak. Prema izveštaju, rudar se suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju do šest godina.

Aktivnosti kripto-napadaovim  malvarom su nedavno doživele ogroman rast, dok je kompanija za sajbersigurnost McAfee Labs krajem decembra izveštavala da su ukupne instance kripto-malicioznog softvera porasle za više od 4.000% u 2018. godini.

Nedavno je AT&T Cybersecurity objavio da je kripto rudarenje jedan od najprivlačnijih ciljeva hakera koji napadaju poslovne klaud infrastrukture. Krajem februara, zloglasna online kompanija za rudarenje Coinhive objavila je da se usluga gasi jer je navodno postala ekonomski neefikasna.

 

Pripremila: Majda Petrović