Prema izveštaju od 8. maja, ukrajinska nacionalna Komisija za hartije od vrednosti i berze (SSMCS) će razmisliti o uvođenju kriptovaluta kao finansijskog instrumenta.

Predsednik komisije, Timur Khromaev, je objavio vest u postu na fejsbuku posle održavanja  godišnje međunarodne konvencije za hartije od vrednosti (IOSCO) za kriptovalute i Inicijalnu ponudu novčića (ICOs).

Prema Khromaevu, kripto industrija se značajno razvila poslednjih tri godine i zbog toga je kripto tržište postalo "sastavni deo ekonomije i finansijskih odnosa". Predsednik SSMCS-a je naglasio neophodnost prepoznavanja kriptovaluta, u pravnom smislu, kao i potrebu  adaptacije finansijskih regulatora. Khromaev je rekao da je "tačka bez povratka sada u prošlosti".

Khromaev predlaže da kriptovalute i operacije povezane sa njima, treba da budu uvrštene u postojeći legalni okvir na principu koji stoji iza njih, a ne po njihovoj fizičkoj formi (da li je papir ili digitalni oblik). Takođe napominje da bi nova regulativa trebalo da uzme u obzir dinamičnu prirodu kriptovaluta.

Khromaev kaže da će nove regulative za kriptovalute biti definisane na nacionalnom nivou pošto su "internacionalni standardi još uvek daleko".

Ukrajina je zauzela nesigurni stav prema kriptovalutama, posebno Nacionalna banka Ukrajine (NBU). U avgustu 2017., NBU je izdala obaveštenje o kriptovalutama, u kome kaže da ni jedna druga valuta ili zamena za valutu, sem nacionalne valute, ne može biti emitovana ili korišćena kao sredstvo plaćanja u okviru države. U oktobru, NBU javlja kako je visoki savet stručnjaka odobrio predlog da se utvrde legalni okviri za kriptovalute.

U januaru 2018., NBU je rekla da razmišlja o lansiranju digitalne verzije nacionalne valute, hrivnje.


 

Pripremio: Stevan Kostić