Prvi blockchain istraživački centar otvoren je u Kijevu sa ciljem da razvija fintech i blockchain aplikacije za ukrajinsko, ali i svetsko tržište. Centar će raditi na novim blockchain projektima, a osnovan je kao plod saradnje Innovecs kompanije, Majkla Čobanijana (osnivača bitkoin fondacije u Ukrajini) i KUNA bitkoin agencije.

Majkla Čobanijan, podpredsednik kompanije Blockchain Solutions and FinTech Practice, objasnio je za Cointelegraph.:

"U saradnji sa Innovecs smo otvorili centar koji sada radi na projektu u Odesi. Prvo, centar će proučavati korišćenje blockchain tehnologije i drugih open source projekata. Takođe će naučiti društvo o prednostima ove nove tehnologije. Pored toga, planiramo da napravimo registar nepokretnosti sličan Factom-u. Krajnji cilj je da se razvije governance-as-a-service baziran na blockchain tehnologiji ".

Nedavno, Innovecs se pridružio velikom broju kompanija koje već prihvataju Bitcoin. Kompanija smatra da bi blockchain tehnologija mogla da se koristi i za biznis menadžment i za razne nivoe upravljanja.

Aleks Luckij, suosnivač i izvršni direktor Innovecs-a, rekao je:

"Danas aktivno sarađujemo sa američkim i evropskim  kompanijama koje se bave blockchain tehnologijom. Otvaranje blockchain istraživačkog centra daje nove tehnološke mogućnosti ne samo na nivou korporacija, već i na nivou država".

Prema Bitkoin Fondaciji Ukrajine, zemlja ima veliki broj IT stručnjaka i najveći broj mesta za kupovinu bitkoina po glavi stanovnika. Zato Ukrajinu treba posmatrati kao najbolju zemlju u istočnoj Evropi za usvajanje blockchain tehnologije i digitalnih valuta.

"Tehnološka rešenja će doprineti da finansijski sektor i državni upravljački aparat postanu zdraviji i efikasniji: zameniće ljudski faktor tehnologijom, sprečiti spoljne uticaje i obezbediti apsolutnu transparentnost podataka i bezbednost", rekao je Čobanijan.