Skorašnji izveštaj Accenture-a predvideo je da će finansijske institucije i servisi iz azijsko-pacifičkog regiona investirati u cloud tehnologiju, mobilne wallet-e i blockchain. Šta više, FinTech investicije u ovom regionu su se u četvorostručile u 2015. godini.

Prema izveštaju objavljenom 3. novembra: „Investicije u FinTech (Finansijska Tehnologija) u azijsko-pazifičkom regionu su značajno skočile u 2015. godini -  sa 880 miliona dolara u celoj 2014. godini, do skoro 3.6 milijardi dolara za 9 meseci 2015. godine.“

Veliku ulogu u ovom trendu ima povećana vrednost investicija u i iz Kine. Zajedno sa investicijama Alibaba Group Holding-a i investicijama u kompaniju za internet trgovanje – Paytm, došli su i napori za prikuplanje sredstava od strane Ping An Insurance Group P2P kreditora i menjačnice finansijskih sredstava Lufax.

Džon Alavej, viši direktor Accentures Financial Services grupe i izvršni sponzor FinTech Innovation Lab-a je izjavio:

“Pružaoci finansijskih usluga prihvataju cloud tehnologiju, mobilne wallet-e i blockchain kako bi iz temelja redefinisali svoje poslovanje i operativne modele.“

Smatra se da je skorašnji rast cene bitkoina izazvan značajnim povećanjem investicija iz Azije, a posebno iz Kine. Prema martovskom izveštaju Goldman Sach-a više od 80% bitkoin transakcija se odigralo u kineskim juanima.

Šta više, Greg Kerol, viši direktor i šef finansijskih usluga za Accenture u Australiji i Novom Zelandu je rekao: “Banke širom Australije traže način kako da ugrade blockchain u svoje sisteme. Ovo otvara vrata za inovacije i tu FinTech startapi mogu da pronađu svoju šansu.”

Prethodna studija Accenture-a pokazuje da samo 6% direktora odbora i samo 3% direktora najvećih svetskih banaka ima tehnološko iskustvo. U novom izveštaju Accenture savetuje finansijske institucije i banke da se fokusiraju na razvoj blockchain-a, Cloud-a i internet sigurnosti:

”Kao samostalna tehnologija, blockchain može da pomogne bankama, kompanijama za kreditne kartice i kliring institucijama da stvore bezbednije, brže računovovdstvo i optimizuju korišćenje kapitala.”