Ujedinjene nacije rade na blokčein rešenjima za održivi urbani razvoj u Avganistanu, navodi se u izveštaju portala The Sociable, objavljenom 2. jula.

Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN-a, navodno je rekao za The Sociable da Kancelarija Ujedinjenih nacija za komunikacione i informacione tehnologije (UN-OICT) razvija blokčein rešenja za transparentnost zemljišnih knjiga i usluga kao deo inicijative UN-a "Grad za sve".

Program UN-a “Grad za sve” započeo je 2016. godine sa poveljom koja će se nastaviti do 2020. godine i ima za cilj unapređenje 12 avganistanskih gradova, uključujući glavni grad Kabul. Inicijativa predviđa da će stanovništvo Avganistana postati većinsko urbano stanovništvo u narednih 15 godina. Njena tri navedena prioriteta su efikasno upravljanje zemljištem, strateško urbanističko planiranje i poboljšanje opštinskih finansija.

Novi korak u eksperimentisanju sa blokčein tehnologijom za rešavanje infrastrukturnih izazova u Avganistanu rezultat je nedavnog memoranduma o razumevanju između UN-OICT i UN-Habitata, koji je odgovoran za tehničku podršku projekta "Grad za sve".

Prema memorandumu, dve kancelarije UN-a žele da prošire saradnju širom Južne Azije i rade na “razvoju novih tehnoloških alata i digitalnih platformi za urbani dizajn i planiranje”.

UN su ranije koristile blokčein za razvoj u oblastima kao što su zdravstvene usluge u istočnoj Africi, kako je objavio Cointelegraph u decembru 2018. godine, i da na Generalnoj skupštini UN-a osnuje kreditni biro sa sedištem u Sijera Leoneu u septembru 2018.