Blokčein firma za finansijske usluge Diginex i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pod vodstvom Ujedinjenih nacija zajedno su lansirali blokčein alat sa ciljem da spreče eksploataciju radnika migranata u Hong Kongu.

Prema saopštenju za štampu Diginex-a objavljenom 16. decembra, alat je dizajniran da ga koristi oko 1.500 agencija za regrutovanje migranata iz Hong Konga i neke povezane agencije u zemljama koje šalju radnike. Naziv sistema je Međunarodna samoprocena za sistem etičkog zapošljavanja (IRIS-SAFER).

Blokčein za dobrobit

Blokčein se koristi u projektu kako bi se osiguralo da su zapisi podataka sigurni i nepromenljivi, što rezultira većim integritetom, transparentnošću i vidljivošću podataka. Prema najavi, u Hong Kongu živi skoro 390.000 radnika-migranata, od kojih su 98% žene i 56% njih kojima su navodno naplaćivali ilegalne takse od strane regrutnih agencija. Šef misije IOM-a u Kini Đuzepe Kroketi prokomentarisao je:

„Korišćenjem IRIS-SAFER-a, agencije će prvo naučiti šta su globalni standardi etičkog zapošljavanja, a zatim će moći da pokažu svoj napredak i, na kraju, da dokažu svoju posvećenost. Ovim projektom crpimo iz globalnog rada IOM-a, kroz inicijativu IRIS, i prilagođavamo ga specifičnom iskustvu regrutovanja radnika migranata u Hong Kong."

Nakon uvođenja sistema u Hong Kong i druge neodređene zemlje, organizacije planiraju da ga primene na globalnom nivou.

Nedavna ekspanzija kompanije Diginex

Diginex je u julu postao preduzeće kojim se trguje na Nasdaq-u nakon spajanja sa investicionim holdingom 8i. U oktobru se Diginex takođe pridružio Global Digital Finance-u, kao osnivač.

Ovo nije prvi put da se UN uključuje u blokčein inicijativu. Kao što je Cointelegraph objavio prošle godine, Ured Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) će, kako se izveštava, sarađivati sa telemedicinskom i telepsihološkom firmom na bazi blokčeina doc.com za širenje besplatnih osnovnih zdravstvenih usluga širom istočne Afrike.