Žene UN-a - entitet Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - će koristiti blokčein tehnologiju za keš transakcije u jordanskom izbegličkom kampu, stoji u izjavi UN-a 18. septembra.

U izjavi stoji da će žene UN-a u saradnji sa World Food Programme (WFP) koristiti blokčein tehnologiju za monetarne transakcije u Za’atari i Azraq kampovima. Ukupna populacija u oba kampa je iznosi preko 115.000 ljudi.

Žene izbeglice koje učestvuju u Ženama UN-a će dobijati novac direktno bez ikakve pomoći ili korišćenja trećih lica poput banaka. Ova inicijativa će istražiti dve opcije i dozvoliti učesnicima da dobiju novac u supermarketima koji imaju ugovor sa WFP ili da plate za kupovine direktno.

Novo blokčein rešenje je bazirano na prethodnom WFP projektu pod nazivom Building Blocks, koje je već omogućilo 76.000 sirijskih izbeglica da kupe hranu uz pomoć skeniranja rožnjače umesto keša ili kartica. Kako bi pristupili svojim sredstvima učesnici su skenirali svoje oči i onda su bili povezani sa nalogom na blokčeinu.

Žene UN-a takođe nude kurseve kako bi se poboljšala finansijska pismenost putem serije seminara, gde učesnici prate svoje skorašnje kupovine i gledaju svoju istoriju na Building Blocks-u.

UN koriste razna blokčein rešenja u svojim humanitarnim projektima. Kako je Cointelegraph izvestio, ova organizacija je napravila partnerstvo sa World Identity Network (WIN) kako bi napravili blokčein digitalni sistem za identifikaciju koji će pomoći u borbi sa trafikingom dece.

Takođe, UN će posvetiti ceo segmet na svom 73. Zasedanju upotrebi blokčein tehnologije u socijalnom sektoru krajem septembra.


 

Pripremio: Stevan Kostić