Bitkoin biznis inkubator Coinlab je navodno podneo tužbu od 1,7 miliona jena (16 milijardi dolara) protiv kripto berze Mt.Gox koja je prestala sa radom, prema navodnoj fotografiji podnesenog dokumenta objavljenog na Reddit-u 1. februara.

Kao što je Cointelegraph izvestio u martu prošle godine u svom kratkom pregledu o Mt.Gox-u, CoinLab, bivši partner berze, tužio je kompaniju za 75 miliona dolara, tvrdeći da su prekršili ugovor. Ugovorom je predviđeno da Coinlab preuzme američke kupce Mt.Gox-a, ali se to nikada nije dogodilo.

Photograph of alleged CoinLab Mt. Gox claim

Slika navodnog podnesenog dokumenta. Izvor: Reddit

Neki u kripto zajednici smatraju da tvrdnja CoinLab-a nije opravdana. Jedan Tviter korisnik je tagovao Petera Vesensa u tvitu, suosnivača CoinLab-a, pitajući ga “Da li si podneo zahtev od 16 milijardi dolara u procesu povraćaja sredstava Mt.Gox-a za fizička lica?” Onda je ponovio pitanje, fokusirajući se na veličinu tužbe, navodeći da je to “0.3% BDP-a Japana?”

Korisnik je zatim zaključio:

“Izgleda da je ovo namerno urađeno samo kako bi se blokirale isplate poveriocima? Možete li da pojasnije kako je ova tužba opravdana?”

Tužba, prema više izvora, mogla bi da odloži isplate poveriocima koji su izgubili sredstva nakon kolapsa berze. Izvršni direktor Kraken-a Džesi Povel je navodno izjavio prošle jeseni da je “razočaran da čuje da je tužba odgovorna za odlaganje isplata i da bilo koja presuda u slučaju CoinLab će imati direktne posledice na sve poverioce,” Zatim je dodao:

“Mislim da je ljudima teško da shvate tužbu od 75 miliona dolara s obzirom da je generalno mišljenje da CoinLab nikada nije obradio toliki novac i da oni duguju 5 miliona dolara MtGox-u. Ukoliko se dogovor sproveo, može se desiti da CoinLab bude na udaru zbog nedostatka depozita klijenata.”

Kao što je Cointelegraph izvestio krajem decembra prošle godine, Mark Karpeles - bivši izvršni direktor Mt. Gox-a, objavio je da se trudi da produži rok za podnošenje zahteva za povraćaj fizičkim licima.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović