Kako izvori navode, Narodna banka Kine svoju prvu rundu digitalne valute centralne banke (CBDC) daje maloprodajnom gigantu Alibaba-i, internet gigantu Tencent-u, pet bankarskih organizacija i jednom nepoznatom entitetu.

Prvi korisnici

Forbs je tu vest objavio 27. avgusta. Izvori su Pol Šulce, koji je prethodno radio kao šef Kineske građevinske banke i anonimni pojedinac koji je identifikovan kao deo kineskog CBDC projekta. Prema Šulceu, prvi korisnici kineskog CBDC-a su Alibaba, Tencent, Kineska građevinska banka, Kineska industrijska i komercijalna banka, Banka Kine, Poljoprivredna banka Kine i kineska bankarska asocijacija Union Pay.

Anonimni izvor je potvrdio da će ovih sedam entiteta biti među prvima koji su dobili kineski CBDC, koji oni nazivaju DC/EP (Digital Currency/Electronic Payments). Međutim, očigledno je da će se neimenovani osmi korisnik pridružiti ovoj grupi. Pored toga, izvor je navodno tvrdio da je tehnologija spremna za isporuku i da bi DC/EP mogao da se pojavi već 11. novembra.

Ovih sedam institucija će biti odgovorno za distribuciju DC/EP tokena građanima Kine i ostalim koji učestvuju u poslovanjima sa renminbijem (službena valuta u Kini), navodi neimenovani izvor. Štaviše, izvor je navodno rekao da centralna banka Kine želi da distribuira DC/EP tokene klijentima u SAD preko korespodentnih banaka, ali ne odmah.

DC/EP verovatno stižu pre libre

Kako je ranije objavio Cointelegraph, Kina može da emituje svoj CBDC pre nego što Facebook pusti u funkciju projekat Libra. Štaviše, direktor kineskog univerziteta Renmin, Jang Dong, je tvrdio da je libra u stvari motivisala dizajnere CBDC-a da uključe nevladine subjekte u proces izdavanja, kao i razvoj.