UNICEF investira 100.000 dolara u šest kompanija za razvoj blokčein projekata, prema saopštenju od 10. decembra.

Sektor za inovacije UNICEF-a pokrenut je radi finansiranja tehnologije javnog koda koji može ostvariti benefite koji bi mogli da pomognu deci. Fond identifikuje rešenja poput blokčein tehnologije, mašinskog učenja, veštačke inteligencije (AI), i slično.

Fond će uložiti do 100.000 dolara u argentinsku softver kompaniju Atix Labs, meksičke tehnološke kompanije Onesmart i Prescrypto, indijski startap Stawing, startap Utopixar u Tunisu kao i W3 inženjering u Bangladešu.

Kompanije će zasebno izgraditi prototipe i sisteme koji imaju za cilj rešavanje globalnih problema kao što je transparentnost u pružanju zdravstvene zaštite, pristup telefonskim komunikacijama, kao i mogućnost raspodele finansijskih resursa onima kojima je to najpotrebnije.

Kompanije će se pridružiti dvadeset ostalih tehnoloških startapa, koje fond već ima pod svojom upravom u oblastima podataka, dronova i virtuelne stvarnosti.

Po saopštenju, ivesticije su deo UNICEF-a i njegove šire blokčein inicijative koja koristi pametne ugovore radi efikasnije organizacije i kako bi se razumela tehnologija distribuiraog registra (DLT)

“Blokčein tehnologija je još u ranoj fazi - suočavamo se sa mnogo eksperimentisanja, neuspeha i učenja gde možemo primeniti ovu tehnologiju kako bi stvorili bolji svet”, rekao je Kris Fabijan, glavni savetnik UNICEF-ovog sektora za inovacije.

U aprilu je UNICEF u Australiji najavio inicijativu koja bi omogućila javnosti da koriste svoje kompijutere za rudarenje kriptovaluta u dobrotvorne svrhe. Toni Andres Tang, menadžer za digitalni markenting UNICEF-a u Australiji, izjavio je da su oni “transparentni u činjenici da zadužuju kompijutersku snagu računara i pružaju mogućnost da se odabere koja deo snage će biti doniran.”

U februaru je UNICEF započeo neku vrstu dobrotvorne akcije za sirijsku decu, pozivajući gejmere da koriste njihove kompijutere za rudarenje itirijuma (ETH) i doniraju takvu zaradu. UNICEF je izjavio da će koristiti doniran itirijum kako bi toj deci pomogli u obrazovanju, pružanju zdravstvenih i higijenskih usluga i kako bi imala pristup vodi.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović