UNICEF, Fond Ujedinjenih nacija za decu, osnovao je fond kriptovaluta za podršku tehnologiji otvorenog koda „koja koristi deci i mladima širom sveta“.

Prema službenom saopštenju objavljenom 8. oktobra, UNICEF je tako postao prva UN organizacija koja je „posedovala kriptovalutu i izvršila transakcije u kriptovaluti“, a to su bitkoin (BTC) i iter (ETH). Izvršni direktor UNICEF-a Henrieta Fore je dodala:

„Ovo je novi i uzbudljiv poduhvat UNICEF-a. Ako digitalna ekonomija i valute imaju potencijal da oblikuju život narednih generacija, važno je da istražimo mogućnosti koje im nude. Zato je stvaranje našeg Fonda kriptovaluta značajan i dobrodošao korak napred u humanitarnom i razvojnom radu."

Itirijum platforma može „poboljšati bezbroj života“

Prema najavi, Itirijum fondacija, švajcarska neprofitna organizacija, postala je prvi darodavac novog fonda za kriptovalute. Aja Miaguči, izvršna direktorka Fondacije, je rekla da je 100 itera (otprilike 18.000 dolara u vreme pisanja vesti) već poslato UNICEF-u kroz novo partnerstvo.

Od ovih sredstva će „imati koristi tri Fonda za inovacije UNICEF-a“ i „projekat koordinisan inicijativom GIGA za povezivanje škola širom sveta na internet“, navodi se u saopštenju. Miaguči je dodao:

„Cilj nam je da podržimo istraživanje i razvoj Itirijum platforme i da razvijamo zajednicu onih koji imaju koristi od tehnologije koja će poboljšati nebrojene živote i industrije u godinama koje dolaze.“

Kako je Cointelegraph izvestio 10. decembra 2018., Fond za inovacije UNICEF-a uložio je 100.000 dolara u šest kompanija za razvoj blokčein projekata.

U februaru je Itirijum hardverski hakaton ETHDenver sklopio partnerstvo sa UNICEF-om na blokčein sistemu za poklone u tokenima.