Prema izveštaju objavljenom 26. septembra, izvršni potpredsednik za globalne medije u Unilever-u Luis Di Komo je rekao za Campaign da je korišćenje blokčeina pomoglo kompaniji da uštedi novac.

Gigant robe široke potrošnje rekao je da nije bilo “curenja” investicija u medije uloženih u okviru pilot projekta. Sistem navodno omogućava efikasnije usklađivanje oglasa u „procesu kojim oglašivači osiguravaju da se ugovori zaista isporuče“.

Unilever sarađuje sa računarskim gigantom IBM na ovom projektu proteklih 18 meseci. Procenjuje se da je Unilever uštedeo dva do tri procenta koristeći blokčein platformu.

Unilever za unapređenje blokčein programa

Nakon testa, Unilever želi da proširi sistem i stvori konzorcijum sa softverskom kompanijom Mediaocean. Di Komo je prokomentarisao razvoj:

„Prolazimo kroz naša pravila i naše principe kako bismo ponovo izgradili poverenje i imali potpunu transparentnost u svim našim operacijama. Ovo nije vežba smanjenja troškova. [...] Radi se o pronalaženju boljih načina da se stvari izvrše i oslobađanju kapaciteta za više ulaganja u strategiju, komunikacije i medije.“

Kako je izvestio Cointelegraph, IBM iX prvi put se udružio sa Mediaocean kako bi u junu lansirao blokčein traker za transakcije digitalnih medija.