Savez evropske fudbalske asocijacije (UEFA) uspešno je razvio novi sistem za prodaju karata preko mobilnih telefona zasnovan na blokčein tehnologiji, navodi se u saopštenju za medije 16. avgusta.

Posle "uspešne implementacije" blokčein sistema za prodaju karata za 50% ulaznica za finalnu utakmicu UEFA Lige Evrope 2018 u Lionu u maju, UEFA je odlučila da u Estoniji poveća dostupnost tehnologije "za svu publiku".

U zvaničnom saopštenju UEFA navodi se da su "sve karte" za fudbalsku utakmicu UEFA Super Cup-a između Real Madrida i Atletiko Madrida održane u Talinu, u Estoniji 15. avgusta, prodate koristeći iOS ili Android aplikaciju zasnovanu na blokčeinu.

UEFA će nastaviti da razvija korišćenje sistema za distribuciju ulaznica na bazi blokčeina za buduće događaje, napominje se u saopštenju, dodajući:

"UEFA traži da postupak prodaje karata bude jednostavniji i sigurniji - zahvaljujući novom sistemu čiji je cilj obezbeđivanje sigurne distribucije karata i koja sprečava replikaciju i dupliranje karata."

Ranije ovog leta, Cointelegraph je objavio deskriptivan pregled kako koristiti kriptovalute tokom FIFA Svetskog prvenstva 2018 u Rusiji. I ove zime, Harunustaspor, turski fudbalski tim, najavio je da je delimično platio jednog od svojih igrača u bitkoinu (BTC), objavio je 31. januara Cointelegraph.

 

Pripremila: Majda Petrović