UEFA implementirala sistem za prodaju karata na bazi blokčein tehnologije

Savez evropske fudbalske asocijacije (UEFA) uspešno je razvio novi sistem za prodaju karata preko mobilnih telefona zasnovan na blokčein tehnologiji, navodi se u saopštenju za medije 16. avgusta.

Posle "uspešne implementacije" blokčein sistema za prodaju karata za 50% ulaznica za finalnu utakmicu UEFA Lige Evrope 2018 u Lionu u maju, UEFA je odlučila da u Estoniji poveća dostupnost tehnologije "za svu publiku".

U zvaničnom saopštenju UEFA navodi se da su "sve karte" za fudbalsku utakmicu UEFA Super Cup-a između Real Madrida i Atletiko Madrida održane u Talinu, u Estoniji 15. avgusta, prodate koristeći iOS ili Android aplikaciju zasnovanu na blokčeinu.

UEFA će nastaviti da razvija korišćenje sistema za distribuciju ulaznica na bazi blokčeina za buduće događaje, napominje se u saopštenju, dodajući:

"UEFA traži da postupak prodaje karata bude jednostavniji i sigurniji - zahvaljujući novom sistemu čiji je cilj obezbeđivanje sigurne distribucije karata i koja sprečava replikaciju i dupliranje karata."

Ranije ovog leta, Cointelegraph je objavio deskriptivan pregled kako koristiti kriptovalute tokom FIFA Svetskog prvenstva 2018 u Rusiji. I ove zime, Harunustaspor, turski fudbalski tim, najavio je da je delimično platio jednog od svojih igrača u bitkoinu (BTC), objavio je 31. januara Cointelegraph.

 

Pripremila: Majda Petrović