Union Square Ventures (USV), kompanija privatnog i preduzetnog kapitala, planira da uloži u blokčein i kriptovalute u narednih 10 godina, izveštava CNBC 29. juna. Ovi planovi, međutim, ne uključuju osnivanje posebnog fonda.

Albert Venger, upravljački partner USV-a, izjavio je za CNBC da "vidi puno neuređenih stvari da bi ih držao pod istim krovom". Uprkos preovlađujućem opadajućem tržištu kriptovaluta, kompanija ima optimističan dugoročan pogled na industriju. Venger je izavio:

"Investitori racionalno ulažu puno novca u ovaj sektor, jer mislim da ljudi vide da bi pobednički blokčein ovde mogao biti vredan milijardu ili nekoliko milijardi dolara. Uopšte nije ludo razmišljati o tome."

Iako je Venger ponovio izjavu sličnu izjavi Stiva Vozniaka da je blokčein sličan balonu iz “.com” ere, tvrdi da bi rizik bio opravdan za one investitore koji diversifikuju svoje investicije. "Naravno, za bilo koji konkretni projekat postoji velika šansa da ne uspe. Međutim, ako projekat uspe, nagrade će biti vrlo visoke", izjavio je.

Govoreći o inicijalnim ponudama novčića (ICO), Venger ih je nazvao "inovativnim novim mehanizmom finansiranja", iako je izjavio da nisu pogodni za svaki blokčein projekat. CNBC, prema istraživačkoj firmi Autonomous Nekt, izveštava da je ICO prikupio 6,6 milijardi dolara u 2017. i dostigao 9,1 milijardi dolara ove godine. Venger tvrdi da količina investitora koja se povećava u ICO-u nije nužno tačan pokazatelj uspeha. Venger navodno poseduje bitkoin (BTC) i kaže da je svestan rizika za male investitore:

"Mislim da ne bi trebali da razmišljajte na način: Ja ću čuvati samo bitkoin. U ovom trenutku, cela ova oblast je oblast visokog rizika i mislim da niko ne bi trebao da uloži svu svoju ušteđevinu."

USV sa sedištem u Njujorku secijalizovao se za startap finansiranje, ulaganja u organizacije koje implementiraju aplikacije sa tehnologijom i internet i veb usluge koje uspostavljaju velike mreže. USV-ov portfolio premašuje 100 kompanija, koje sadrže seriju investicija u kriptovalute, uključujući i berzu digitalnih valuta Coinbase i itirijumovu virtualnu igricu CriptoKitties.

U aprilu su USV i Andresen Horovic pozvali američku Komisiju za hartije od vrijednosti i menjačke poslove da uzmu u obzir izuzeće kriptovaluta, na privatnom sastanku. Investitori u kriptovalute su tvrdili da ICO tokene ne treba smatrati investicijama, već kao proizvode koji se mogu koristiti za pristup startap kompanijama. Ovo bi navodno omogućilo startapovima da prodaju token bez poštovanja formalnosti kao što su poslovne revizije i finansijski izveštaji.


 

Pripremio: Nikola Mosurović