Ministarstvo zdravlja i prevencije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) (MoHAP) pokrenulo je blokčein sistem za evidentiranje i razmenu informacija zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama.

Zvanična novinska agencija UAE izvestila je o razvoju 18. septembra, napominjući da sistem ima za cilj da poboljša integritet podataka.

Rešenje za deljenje podataka u zdravstvu

Prema izveštaju, platforma će „sačuvati i deliti informacije o proceni zdravstvenih radnika, uključujući lekare, farmaceute i tehničare sa lokalnim organima za davanje zdravstvenih licenci“.

Pomoćnik podsekretara Sektora službi za podršku Avad Saghir Al Ketbi ponudio je nekoliko uvida u opseg razvoja:

„Ministarstvo je uspešno razvilo potrebnu infrastrukturu za decentralizovanu bazu zasnovanu na blokčeinu. U prvoj fazi povezivaćemo sistem evaluacije zdravstvenih radnika sa javnim i privatnim zdravstvenim vlastima i drugim relevantnim institucijama da bismo stvorili jedinstvenu digitalnu platformu sa pristupom portfoliu zdravstvenih radnika.“

Deo šire inicijative

Al Ketbi je takođe istakao da je rešenje deo šire Blokčein strategije Emirati 2021, objavljene u aprilu prošle godine, kojom UAE nastoji da osigura da 50 posto državnih transakcija bude do 2021. zasnovano na blokčeinu.

Direktor informacionih tehnologija u Ministarstvu, Mubaraka Ibrahim, pohvalila je prednosti koje nudi upotreba blokčein tehnologije, rekavši:

„Blokčein tehnologija nudi razne koristi i prednosti, uključujući decentralizovanu bazu podataka u kojoj sačuvani podaci postaju nepromenljivi. Takođe će pomoći u poboljšanju potvrde i doslednosti podataka i informacija, što zauzvrat pruža visok nivo transparentnosti i poverenja u sektor zdravstvenih usluga.“

Zvaničnica je takođe objasnila da će podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa pružaocima zdravstvenih usluga omogućiti „pristup pouzdanim informacijama i donošenje odgovarajućih odluka, automatizaciju procesa rada elektronskim putem, poboljšanje iskustva kupaca i zaposlenih i povećanje operativnih performansi.“

I na kraju, primetila je da i MoHAP radi na razvoju e-zdravstvenih usluga i postavljanju planova za integraciju digitalnih tehnologija i unapređenje kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite sa velikim podacima, prediktivnim modelima i blokčein tehnologijama.

Kako je Cointelegraph izvestio krajem maja, Dubai Land Department (DLD), ogranak za nekretnine izvršnog veća u Dubaiju, sklopio je partnerstvo sa Mashrek bankom sa sedištem u UAE radi kreiranja platforme za hipoteke zasnovane na blokčeinu.