Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je rekao da organizacija mora da prihvati blokčein tehnologiju. Prema izveštaju Forbsa od 28. decembra, Gutereš smatra da bi blokčein trebalo da bude među tehnologijama koje koriste UN.

„Da bi Ujedinjene nacije bolje ostvarile naš mandat u digitalnom dobu, moramo da prihvatimo tehnologije poput blokčeina koji mogu pomoći ubrzanju postizanja ciljeva održivog razvoja“, rekao je.

Ovo nije prvi put da Gutereš visoko govori o potencijalu blokčein tehnologije. Kako je Cointelegraph izvestio u julu prošle godine, u vreme kada je stvorio "Panel za digitalnu saradnju", koji je izričito stavio blokčein tehnologiju na dnevni red.

U septembru 2018. godine, takođe je govorio o padu poverenja u nacionalne institucije, među državama i u globalnom poretku zasnovanom na pravilima i kako tehnologije, naročito blokčein, mogu pomoći u ublažavanju tog problema. Ipak, manje je pozitivno govorio o kriptovalutama:

"Organizovane kriminalne mreže vrebaju na dark vebu, profitirajući od enkripcije i gotovo anonimnih plaćanja kriptovalutama u prometu ljudi i ilegalne robe."

Slično tome, krajem avgusta, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal protiv Globalnog sajber kriminala Nil Vels je upozorio da kriptovalute značajno povećavaju borbu protiv pranja novca.

Ujedinjene nacije i blokčein

Otkad je Gutereš kreirao program digitalne saradnje, upotreba blokčeina na delu u Ujedinjenim nacijama beleži značajan rast. Kako je nedavno objavio Cointelegraph, UN je lansirao blokčein alat koji ima za cilj da spreči eksploataciju radnika migranata u Hong Kongu sa blokčein firmom finansijskih usluga početkom ovog meseca.

Prema julskim izveštajima, UN takođe radi na blokčein rešenjima za održivi urbani razvoj u Avganistanu.

Konačno, u aprilu je predsednik specijalizovane agencije za vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija rekao da blokčein tehnologija može da pruži ogromne koristi vazduhoplovnim sistemima širom sveta.