Kalifornijski univerzitet u Santa Barbari (UCSB) upravo je završio svoj prvi akreditovani kurs usmeren na blokčein i tehnologiju distribuiranog registra.

Kurs je formiran kao odgovor na zahteve Blockchain Acceleration Foundation-a (BAF), neprofitne organizacije koju čine studenti, profesori, zagovornici blokčeina i zainteresovani pojedinci koji žele da se olakša masovno usvajanje blokčein tehnologije.

Suosnivač Blokčeina na UCSB i predsednik Fondacije Blockchain Acceleration Kameron Denis je napomenuo da uprkos rastućoj popularnosti blokčeina na fakultetskim kampusima, studenti na UCSB ranije su imali malo prilika da nauče o novonastaloj tehnologiji. Nakon brojnih razgovora s upravom UCSB-a, Denis je uspeo da uveri univerzitet da je potreban kurs informatike usmeren na blokčein. Denis je rekao:

„Cilj ovog kursa jeste da naučim radikalno radoznale studente računarske nauke o primamljivim slučajevima upotrebe blokčeina koji mogu poremetiti najkorisnije institucije društva, a istovremeno revolucionisati korporativno upravljanje.“

Važnost blokčein obrazovanja

Prema 2. godišnjem izveštaju o visokom obrazovanju Coinbase-a, objavljenom 28. avgusta, 56 posto svetskih top 50 univerziteta sada nudi barem jedan kurs za kriptovalute ili blokčein, u odnosu na 42% u 2018. Izveštaj je takođe otkrio da je dva puta više studenata pohađalo kurs za kriptovalute ili blokčein ove godine u odnosu na prošlu godinu.

Izveštaj Coinbase-a takođe je napomenuo da se, iako se časovi računarske nauke uglavnom usredsređuju na blokčein (32,2%), finansijski, poslovni i ekonomski kursevi takođe predaju o blokčeinu.

Kurs UCSB-a, pod nazivom „Tehnologija decentralizovanog registra“, podučavao je studente o konsenzus mehanizmima, bitkoinu i Proof-of-Work, Itirijumovoj virtuelnoj mašini, Solidity i razvokju pametnih ugovora, algoritamskim stejblkoinima, dokazima o nultom znanju (zero-knowledge proofs) i drugim relevantnim blokčein temama.

Dok je kurs predavao profesor Murat Karaorman, istaknuti predavači vodećih kompanija su povremeno predavali. Ovi govornici su bili suosnivač Orchid Labs i autor Cydia, Džej Frimen; Naučnik istraživač u Protocol Labs, Ivan Miazono; Šef bekend programera u MakerDAO, Niklas Kunkel; i CBC Casper istraživač u Itirijum fondaciji, Aditia Asgaonkar.

Prema Miazononu, za univerzitete je važno da počnu da nude akreditovane kurseve nakon što tehnologija postane opšteprihvaćena:

„Blokčein projekti i opšti skup distribuiranih aplikacija transformiraće mnoge industrije i adresirati važna pitanja našeg vremena. Pomoću ovih alata možemo izgraditi bolje, pravednije, kolaborativne, deljene sisteme, bez obzira da li su sigurne i decentralizovane mreže za čuvanje podataka ili rešenja za identitet bez dozvole."

Štaviše, Miazonon je primetio da su univerzitetski kursevi neophodni u borbi protiv prevara i prevara koje su obično povezane sa blokčein i kripto prostorom:

„Prostor je prepun pretenzija i pogrešnih tvrdnji. Imao sam zadovoljstvo upoznati brojne studente iz razreda UCSB koji su bili impresivna ravnoteža dobro obaveštenih, optimističnih i kritički pronicljivih. U potpunosti verujem da je malo institucija pogodnijih za podsticanje i negovanje tih kvaliteta u odnosu na akreditovane kurseve na univerzitetima.“

Ostali blokčein kursevi

Dok je UCSB upravo zaključio svoj prvi kurs fokusiran na blokčein, Ripleova univerzitetska istraživačka inicijativa za blokčein (UBRI), koja je pokrenuta u junu 2018., izdvojila je više od 50 miliona dolara finansiranja za 29 univerziteta širom sveta.

Prema Riplu, ovo finansiranje omogućava akademicima i univerzitetskim administratorima da rade na istraživanju kritičnih problema s kojima se suočavaju blokčein, istovremeno obrazujući studente o ovoj temi.

I drugi vodeći univerziteti, poput MIT-a i Univerziteta Stenford, takođe nude blokčein kurs od 2018. godine.

Savetnik za blokčein sa Kalifornijskog univerziteta u Davisu, Kirk MekGregor, komentarisao je da će blokčein uticati na ekonomski razvoj i socijalnu reformu, stoga su neophodni kursevi o ovoj temi:

„Razumevanje blokčeina je ključno kako za tehnički napredak digitalnih usluga, tako i za unapređenje politike u zajednici. Akademska nastava za blokčein omogućava ne samo visokokvalitetno obrazovanje, već i kulturne alternative ortodoksnim poslovnim praksama, koje obe značajno utiču na ekonomski razvoj i socijalnu reformu."