Magistarski rad iz blokčeina i tehnologije distribuiranog registra (DLT) je sada dostupan na Univerzitetu na Malti.

Medij usredsređen na finteh CrowdfundInsider je izvestio o kreiranju novog magistarskog programa 21. oktobra, napominjući da je na program upisano oko 35 studenata.

Džošua Elul, direktor master programa i predsedavajući Malta Digital Innovation Authority, je rekao tokom Malta samita DELTA 3. oktobra da je 15 kompanija već kontaktiralo studente programa. Takođe je objasnio zbog čega je program nastao:

„Primetili smo veliki problem između tehničkih, pravnih i poslovnih profesionalaca. Između nas je došlo do prekida komunikacije. Mislili smo: „ovo bi bilo savršeno mesto za sticanje mastera, koje služi multidisciplinovanim svrhama različitih specijalizacija.“

Specijalizacija u oblasti ICT-a, pravni ili poslovni DLT

Leta 2018. Univerzitet na Malti sklopio je partnerstvo sa Malteškom agencijom za informacione tehnologije (MITA) radi uspostavljanja blokčein i DLT fonda za stipendije u iznosu od 300.000 evra.

Pregled kursa koji se nalazi na namenskoj stranici na veb lokaciji univerziteta objašnjava obim kursa na sledeći način:

„Multidisciplinarni magistar nauka o blokčeinu i tehnologijama distribuiranih registara ima za cilj da privuče studente koji imaju osnovni dodiplomski fakultet iz ICT-a, poslovanja ili prava. [...] Program pruža i interdisciplinarni prikaz blokčeina i DLT-a, kao i specijalizaciju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, zakona ili poslovanja."

Malta je zaradila svoj nadimak „blokčein ostrvo“ svojom blokčein, DLT i regulacijom prilagođenom kriptovaluti. Cointelegraph je snimio dvodelni dokumentarac o odnosu Malte prema ovoj novoj industriji početkom ove godine.