Prema izveštaju od 22. maja, UN su potpisale "memorandum o razumevanju" sa blokčein platformom IOTA kako bi istražili kako ova tehnologija može da doprinese povećanju efikasnosti.

U izjavi povodom saradnje se kaže da je fokus projekta da se izbace posrednici upotrebom blokčeina.

"Delimo viziju gde su mašine, uređaji, senzori i ljudi povezani i komuniciraju jedni sa drugima- to je sve “četvrta industrijska revolucija”, rekao je Jošijuki Jamamoto, koji je specijalni savetnik za blokčein u UNOPS-u i dodaje:

"Korišćenje tehnologije koja omogućava ovim učesnicima da rade istovremeno, bez potrebe za posrednicima, će pomoći da se ubrza misija naše organizacije."

Zajedno sa IOTA-om, organizacija će takođe nuditi i razne radionice i seminare zajedno sa razvojem specifičnih projekata kako bi se povećala efikasnost određenih oblasti rada UNOPS-a.

Ovaj potez podrazumeva dalju implementaciju blokčein tehnologije u UN, koja je zacrtala cilj da upotrebi ovu tehnologiju u više svojih oblasti u narednih par godina.

U novembru 2017, partenrstvo sa World Identity Network-om je doprinelo razvoju digitalnog sistema za borbu protiv trgovanja decom, dok pre toga u junu, UN su upotrebile mrežu itirijuma kako bi podelile pomoć širom sveta.


 

Pripremio: Stevan Kostić