Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) se priprema da iskoristi Blokčein tehnologiju da bi obezbeđivala skladištenje i prenos podataka prikupljenih sigurnosnim kamerama, senzorima i internim bazama podataka.

U suštini, DHS cilja da spreči manipulaciju podacima i potencijalne napade hakovanjem na hiljade uređaja koji rade na aerodromima, lukama i na granicama SAD sa Meksikom i Kanadom.

Trenutno ovi uređaji se oslanjaju na zastareli sistem koji je zasnovan na centralnim serverima i bazama podataka koji su osetljivi na sofisticirane zlonamerne napade.

Zavisnost od tradicionalnih IT infrastruktura je neefikasna za rasprostranjene agencije što često dovodi do toga da se velike operacije masovno oslanjaju na čuvanje i obradu informacija. Sektori u DHS-u, uključujući tu sektore za carinsku i pograničnu zaštitu, se susreću  sa milion putnika i 67 hiljada tovarnih kontejnera. Da bi se efektivno skladištio veliki obim podataka neophodni su nepromenljivi i transparentni sistemi.

Primena nove tehnologije

Faktom, startap za Blokčein, koji je obradio preko 90 miliona zapisa i 6.3 miliona pristupa u svoja tri proizvoda zasnovana na Blokčeinu uključujući tu Apolo, Iris i Heru je obezbedio  ugovor sa DHS-om da bi omogućio infrastrukuturu za institucije kao što su carine SAD i pogranične službe zaštite koje su efikasne, nepromenljive i transparentne.  

Raznovrsni izvori su otkrili da Faktom, carina i pogranične službe zaštite planiraju da sprovedu sveobuhvatna testiranja njihovog zajedničkog projekta da bi obezbedili efikasnost i bezbednost Blokčein platforme sa ciljem da bude u mogućnosti da procesuira velike obime obrađenih podataka od strane DHS-a na dnevnom nivou.

Faktom i DHS tek treba da otkriju dodatne informacije o datumu primene njihove platforme. Razvojni tim faktoma nastaviće da obavlja opsežne testove na osnovu simulacija svakodnevnih operacija između klijenata i pogranične zaštite. Kada platforma bude bila spremna da bude postavljena, Faktom I DHS će se dogovoriti da li da zamene postojeći protokol ili da postave njihovu Blokčein platformu na vrh postojećeg protokola.

Više platformi za praćenje zasnovanih na Blokčeinu

Nekoliko finansijskih institucija i banaka koje razmatraju primenu Blokčein platforme pokušavaju da postave njihove Blokčein tehnologije na vrh postojećeg sistema. Cilj koji se krije iza lansiranja Blokčein projekta na već postojećim sistemima je zamišljen tako da postoje dve ključne mreže koje koegzistiraju i tako obezbeđuju više sigurnosti i efikasnosti svojim potrošačima.

Kevin McAleenan, zamenik komesara za carinsku i pograničnu zaštitu, veruje da će Blokčein tehnologija u svakom slučaju biti primenjena na širok spektar aplikacija i platformi koje će sarađivati sa DHS-om u bliskoj budućnosti.