Predstojeća konferencija Blockchain Connect koja će se održati 26. januara 2018. godine u San Francisku, tvrdi da je prva od ove vrste koja se fokusira na saradnju između kineskih i američkih blokčein tržišta.

Dve najveće ekonomije u svetu ne samo da dominiraju na globalnoj areni, već i na manjoj -  sektoru blokčeina.

Do nedavno, Kina je bila domaćin najvećeg udela svetske bitkoin rudarske snage i obima prometa. Pozicija zemlje je u određenoj meri oslabila, nakon što je Narodna banka Kine odredila da se sve lokalnie bitkoin berze moraju zatvoriti i izdala potpunu zabranu za početne ponude novčića (ICO), u septembru 2017. godine.

To je rezultiralo velikim brojem trgovaca koji su odlazili u susedni Japan, koji je izgradio ugodnije regulatorno okruženje oko bitkoina. Međutim, Kina i dalje ostaje snažan igrač na tržištu, sa mnoštvom novih blokčein-orijentisanih startapova koji se iz meseca u mesec pojavljuju, a preostali trgovci prkose vladinim drakonskim propisima.

S druge strane, američka vlada je donekle skeptična prema bitkoinu i dalje raspravlja o tome šta jeste i kako ga regulisati. Međutim, pojedini zvaničnici - često bivši - izrazili su mnogo pozitivnih mišljenja, od blage podrške do potpune podrške.

Shodno tome, SAD su tokom godina bile plodno tlo za blokčein kompanije, sa nekim od najistaknutijih igrača u industriji koji posluju iz zemlje, kao što su Coinbase ili BitPay.

Još jedan veliki podsticaj na tržištu kriptovaluta dolazi u obliku trgovine bitkoin fjučersima, koja je započela u decembru 2017. na CBOE i CME berzama, oba glavna institucionalna igrača sa sedištem u SAD-u.

Sve u svemu, SAD i Kina ostaju dve najvažnije zemalje koje utiču na rast bitkoina i srodnih industrija. Konferencija Blockchain Connect prepoznaje ovu činjenicu i ima za cilj da premosti jaz između dve zajednice koje razdvaja Tihi okean.

U organizaciji kompanije  SV Insight i još četiri partnera, događaj će biti u San Francisku, Kalifornija, 26. januara 2018. godine. Očekuje se da broj prisutnih bude više od 1.000 ljudi, od kojih su mnogi poznati stručnjaci i lideri iz blokčein zajednice SAD i Kine, kao što su Čarli Li ili Tim Draper.

Naime, govori koji su planirani za ovaj događaj pokrivaju neka od pitanja koja se tek pojavljuju na tržištu i još uvek nisu dovoljno pojašnjena, kao što je rastuće tržište ICO projekata ili kriptovalutnih forkova za prikupljanje sredstava i blokčein aplikacija u zdravstvenoj zaštiti.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić