Uprkos nestabilnosti i fluktuaciji cene, sveukupni trend je krenuo uzbrdo usled dokapitalizacije, robusnih monetarnih politika i porastu svesti o kriptovalutama. Bitkoin je stvoren 2009. godine sa ciljem da bude mreža plaćanja. Pre nego što je Bitkoin nastao već su postojale platne mreže kao što su PayPal i Visa. Međutim, Bitkoin je doneo novi remetilački element koji je proizveo lančanu reakciju unutar svetskog  finansijskog sistema.

Kako je Bitkoin različit?

Jedinstvenost Bitkoina i drugih kriptovaluta leži u postojanju tokena koji imaju cenu koja je suprostavljena drugim valutama. To podrazumeva da će se na osnovu različitih faktora data količina Bitkoina ili povećati ili smanjiti u odnosu na druge valute.

U uslovima varijacija cena, Bitkoin je imao dovoljan broj uspona i padova. Nestabilnost je postala uobičajena reč za njegov ekosistem. Događaji sa početka 2017. svedoče o tome da kriptovaluta može da zabeleži velike promene cene u kratkom vremenskom periodu.  

Priliv Investitora

Bitkoin je još uvek u razvojnoj fazi i očekuje se da će se stabilnost unutar njegovog  ekosistema poboljšati. Ovih godina cenovna nestabilnost je postala očigledna karakteristika kriptovaluta.

Međutim, uprkos povremenim usponima i padovima, cena Bitkoina je pretežno zadržala trend rasta.

Ostali faktori

Preovlađujući  trend rasta cene bitkoina nije povezan sa ostalim fakorima koji predviđaju još svetliju budućnost za kriptovalute.

Kumar Gaurav (osnivač Auxesis grupe) govori za Cointelegraph da solidna monetarna politika i tehnologija koja stoji iza bitkoina svakodnevno sve više napreduje. Gaurov napominje da sama činjenica da je nakon toliko svakodnevnih napada Blokčein i dalje stoji čvrsto, dovoljan je razlog da se da glas poverenja kriptovalutama. Drugi razlog po Gauravu je rast svesti baziran na dve činjenice. Prvi je da ljudi zaista počinju da uviđaju kako bitkoin funkcioniše i oni mogu odvojiti činjenice od negativnog publiciteta koji bitkoin okružuje već duže vreme. Drugi je hendikep centralizovanih sistema koji su uzdrmali ljude tokom svetske ekonomske krize i bacile ljagu na finansijske institucije.

“Najveća stvar je da se ovo dešava stalno i stvara atmosferu nepoverenja u postojećem sistemu”, zaključuje Gaurov.