UPS, gigant u isporuci roba, je primljen kao član Blokčeina u okviru “Trucking Alliance” (BiTA) od početka novembra 2017.godine. BiTA je Blokčein konzorcijum koji se uglavnom fokusira na sektor transporta i praćenja.

U svom saopštenju, konzorcijum je tvrdio da će UPS pomoći u razvoju standarda oko korišćenja blokčeina u sistemima koji se koriste za praćenje ili nadgledanje paketa, olakšavanju plaćanja između dostavljača i drugih aplikacija.

Prema rečima direktora UPS-a za arhitekturu i inovacije preduzeća, Linda Wikland, postoji nekoliko mogućih aplikacija blokčeina koje kompanija planira da istražuje kada se priključi konzorcijumu, kao što je poboljšanje efikasnosti i transparentnosti transakcija.

"Tehnologija ima potencijal da poveća transparentnost i efikasnost među špediterima, prevoznicima, brokerima, potrošačima, prodavcima i drugim zainteresovanim stranama u lancu snabdevanja."

Ostali UPS projekti koji uključuju blokčein

Pre ulaska u konzorcijum, UPS je već pokrenuo nekoliko projekata za istraživanje mogućih slučajeva korišćenja tehnologije u svom carinskom poslovanju. Plan kompanije je da koristi tehnologiju kako bi se odmakao od svojih pretežno papirnih procesa i uspostave zajedničku platformu koju mogu koristiti i njegovi korisnici i saradnici trećih strana.

U podršci razvoju standarda oko blokčeina, UPS je tvrdio da ima za cilj promovisanje logističkih strategija koje svojim kupcima omogućavaju da učestvuju u globalnoj trgovini i finansijama.

Kratak profil BiTA

BiTa je predstavljen u avgustu 2017. godine sa ciljem da koristi blokčein tehnologiju u transportnoj industriji. U svojoj izjavi tada, suosnivač BiTA Kreig Fuler iz TransRisk-a, tvrdio je da je alijansa uspostavljena da bi razvila standarde u vezi aplikacija baziranih na blokčeinu u ovom sektoru.

"Formirali smo blokčein u Trucking Alliance-u kako bismo razvili zajedničke standarde oko blokčein aplikacija u transportnom sektoru, od ubrzavanja transakcija do osiguranja prenosa podataka. Verujemo da su standardi najvažniji u razvoju sektora. PS Logistics donosi iskustva u sektor i znanje o logistici u službi kako bi naš sektor pomogao integritetom kroz ovu novu tehnologiju."


 

Pripremio: Nenad Ćurčić