Američki Stejt Department i Ministarstvo za nauku i tehnologiju u Južnoj Koreji (MSIT) odlučili su da ojačaju saradnju dve zemlje za napredak četvrte industrijske revolucije, objavljeno je 22. juna na konferenciji za novinare održanoj u Seulu.

Četvrtu industrijsku revoluciju je definisao Svetski ekonmski forum (SEF) kao niz tehnoloških otkrića koji će “fundametalno promeniti način na koji živimo, radimo i ponašamo se jedni prema drugima... preko globalne politike, od javnog i privatnog sektora za akademsko i civilno društvo”. SEF je već 2016. godine prepoznao blokčeinovu ulogu u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Konferencija za novinare u Seulu otkrila je da SAD i Južna Koreja planiraju koordinaciju svoje politike informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), kao i jačanje bilateralne saradnje u oblasti sajber sigurnosti i privatnosti, pri čemu obe zemlje priznaju da su "podaci ključni resurs" u Četvrtoj industrijskoj eri.

Dve vlade su izjavile da će zajedno raditi na jačanju međunarodnih organizacija poput Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kako bi zajedno radili na "transparentnijem i otvorenijem globalnom upravljanju internetom".

Naime, dve zemlje su otkrile planove da angažuju korejskog elektronskog giganta Samsung i američkog Microsoft - koje su veliki napor uložile u razvoj vlastitih blokčein platformi, kako bi savetovale ljude kako nova tehnologija može da unapredi ekonomije obe zemlje.

U aprilu, iz Samsung su rekli da smatraju blokčein kao "osnovnu platformu za svoje digitalne transformacije". Kompanija je već potpisala partnerstvo sa južnokorejskom vladom za stvaranje blokčein platforme za "dobrobit, javne sigurnosti i transporta "do 2022.

Na konferenciji  je takođe bilo reči i o saradnji u revitalizaciji digitalne ekonomije, prekogranične razmene podataka, 5G mobilne komunikacije i veštačke inteligencije (AI).
 

Pripremio: Nenad Ćurčić