Senat u Arizoni usvojio je 8. februara zakon koji omogućava stanovnicima da plaćaju svoje poreze putem bitkoina, sudeći prema javno dostupnim dokumentima.

Zakon broj 1091, koji namerava da omogući plaćanje poreza putem kripta, predložen je 10. januara i izglasan je od strane Finansijskog komiteta Senata sa 4 glasa za i 3 protiv. Glasanje je održano 24 januara. Senat je 8. febrauara usvojio zakon sa 16 na prema 13 sa jednim suzdržanim glasačem.

Predlog zakona je sada poslat u predstavnički dom Arizone.

Ukoliko se zakon usvoji, Arizona bi postala prva država u SAD koja bi prihvatala plaćanje poreza kriptom do 2020. godine, kako je navedeno u javnodostupnom dokumentu. Zakon bi omogućio poreskim obveznicima u zemlji da koriste "gateway plaćanje, poput bitkoina, lajtkoina ili bilo koje druge kriptovalute priznate od strane odeljenja, koristeći elektronski peer-to-peer sistem".

Sudeći prema ovom zakonu, ministarstvo za prihode Arizone, nakon primanja kripto uplata u vidu "poreza ili bilo kakve kamate ili kazne" biće u obavezi da konvertuje kripto plaćanja u američki dolar u roku od 24 časa.

Džavni zvaničnik Arizone, Džef Veninger (Republikanac) koji je jedan od koautora zakona, naveo je da poreska mera ima za cilj da državu pretvori u centar "blokčein tehnologije i digitalnih valuta u budućnosti". Pozivajući se na zakon o porezu, Veninger je naveo za Fox vesti:

"To je jedan od krovnih zakona koje stvaramo i koji šalje jasan signal svima u SAD i verovatno širom sveta, da će Arizona u budućnosti biti mesto za blokčein i digitalne valute."

U septembru 2017. godine, Cointelegraph je objavio da će opština Kiaso (Švajcarska) omogućiti svojim stanovnicima da plate porez putem bitkoina startujući od januara 2018. godine, prateći primer Zug-a.


 

Pripremio: Bojan Zečević