Kancelarija Pravobranilaštva Sjedinjenih Država u severnom okrugu Kalifornije podigla je optužnicu protiv dvojice osumnjičenih - Eliota Gantona i Entoni Tajler Našatka - da su u decembru 2017. hakovali EtherDelta, ne-kastodi tržište za trgovinu Itirijum (ETH) ERC-20 tokena.

Prema dokumentima koji su prvobitno podneti 13. avgusta, Ganton i Našatka su promenili podešavanja sistema domenskih imena EtherDelta kako bi korisnike zaveli i prikupili njihove kripto adrese, privatne ključeve i povukli sredstva.

Lažna veb lokacija

Osumnjičeni su uspeli da dobiju pristup podešavanjima koristeći telefonski broj jednog od zaposlenih u EtherDelta-i i iskoristili su ga za hakovanje njihove adrese e-pošte. Nakon toga, Ganton i Našatka su navodno promenili parametre domenskog sistema tako da preusmeravaju promet sa EtherDelta na lažnu veb lokaciju koja podseća na pravu EtherDelta platformu.

Posetioci ove lažne veb lokacije mogli su da otkriju svoje privatne ključeve i potencijalno izgube kripto imovinu. Prema tužilaštvu, gubici jednog korisnika EtherDelta-e iznosili su najmanje 800.000 dolara. Ukupan iznos ukradenih sredstava nije obelodanjen u sudskom dokumentu.

Kako je Cointelegraph izvestio u avgustu, kineska policija je, kako se izveštava, istraživala EtherDelta-u u vezi s očiglednom prevarom.