Nova kolektivna sudska tužba podneta je u Okružnom sudu Istočnog distrikta u državi Njujork u ime investitora u Nano novčić (XRB, ranije Raiblocks), prema kolektivnoj tužbi potpisanoj 5. aprila.

Tužbu podnosi Aleks Brola, koga predstavlja advokatska kancelarija Silver Miller, te navodi da je Nano-ov razvojni tim prekršio američke zakone o hartijama od vrednosti, prodajom neregistrovanih hartija od vrednosti, kao i nemarno pogrešno predstavljane pouzdanosti kripto menjačnica BitGrail, iz koje je oko 17 miliona Nano-a (187 miliona dolara u to vreme) ukradeno sredinom februara.

Nakon što je BitGrail objavio 9. februara na njihovoj veb stranici da je 17 miliona nano-a ukradeno iz menjačnice, programeri i BitGrailov vlasnik i operater Francesco "The Bomber" Firano navodno su ušli u sukob oko toga što je Firano ”zatražio izmenu (ispravku) registra kako bi pokrio gubitke”.

Nano je potom optužio Firana da "obmanjuje Nano Core Team i zajednicu" na njihovom zvaničnom blogu.

Iako je Nano investitor Aleks Brola imenovan kao tužitelj, navodno je 10. decembra 2017. godine kupio nano vredan 50.000 dolara, tužba tvrdi da postoje "barem stotine, ako ne i hiljade navodnih članova kolektivne tužbe" koje Silver Miller planira da kontaktira tokom razdoblja otkrivanja.

Advokatska kuća trenutno radi na kolektivnim tužbama protiv kripto menjačnica i servisa Coinbase, Kraken, BitConnect, Cryptsy i promotera ICO projekata Monkey Capital-a, Giga Watt-a i Tezos-a.

Tezos je predmet višestrukih tužbi oko pitanja poštovanja propisa Komisije za hartije od vrednosti i menjačkih poslova. U tužbi protiv Tezosa koju je prošle jeseni podneo Silver Miller navodi se da je Tezos kršio zakone o hartijama od vrednosti tokom svog ICO-a, što ga je povećalo za 232 miliona dolara, čineći ga do sada najvećim svetskim ICO-om u pogledu sredstava.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić