Politički kandidati u Koloradu mogli bi uskoro da prihvataju bitkoin ili druge kriptovalute za svoje kampanje, prenosi Denver Post 17. maja.

Državni sekretar Vejn Vilijams podneo je 16. maja predlog da se dopuste donacije u kriptovalutama u svrhu političkih kampanja, izveštava Denver Post.

Američka Federalna izborna komisija (FEC) već je odobrila prihvatanje bitkoina kao vid donacije u naturi za političke kampanje, što im daje 10 dana da kiptovalutu koju su dobili prebace na svoje zvanične račune.

Donacije u kriptovalutama bi se tretirale kao gotovinske donacije, a vrednost se određuje u momentu donacije. Prema Denver Postu, Kolorado će verovatno slediti FEC-ovu preporuku da u koliko vrednost valute poraste toliko da prelazi dogovoreni limit razlika bude vraćena donatorima.

I ako takve donacije mogu biti zgodne za donatore, zamenik državnog sekretara Kolorada Suzana Staiert je rekla: "Da će to potencijalno biti računovodstveni problem onima koji budu koristili ovaj vid donacija”, i dodala da, " FEC to radi sada, stoga idemo samo u skladu sa tim".

Kolorado neće biti prva američka država koja dozvoljava donacije političkim kampanjama u kriptovalutama, prvi je Nju Hempšir koji je dozvolio kandidatima da prihvataju donacije u kriptovalutama 2014. godine.

Ranije ovog meseca Cointelegraph je preneo da je deo državnog zakonodavstva tražio da se naprave smernice za indetifikovanje kriptovaluta, ali nije izglasan u državnom Senatu Kolorada, što neki smatraju udarcem za blokčein inovacije u državi.


 

Pripremila: Majda Petrović