Američki Kongres je po prvi put posvetio čitavo poglavlje kriptovalutama i blokčein tehnologiji u svom godišnjem Zajedničkom ekonomskom izveštaju, objavljenom 13. marta.

Zajednički ekonomski izveštaj za 2018. godinu sadrži analize i preporuke za narednu godinu i posvećuje čitavo poglavlje u pružanju uvida o sadašnjem uticaju kriptovaluta i blokčeina na američku ekonomiju.

U izveštaju se 2017. godina naziva "godinom kriptovaluta", ističe se da je široka zabrinutost zbog naglog rasta cene bitkoina dovela do drugog mesta na guglovom pretraživaču za 2017. godine.

Cena velikog broja kriptovaluta i blokčein imovine pokazala je dramatičan porast, ostavljajući za sobom neke ključne ekonomske indekse kao što su Dow Jones Industrial Average i S&P 500.

"... Ako u budućnosti digitalne valute postanu manje nestabilne, vrednovanje stavki u tim apoenima može postati lakše i pojedinci mogu početi da ih koriste češće kao sredstvo razmene", navodi se u izveštaju.

Kapitalizacija tržišta kriptovaluta bila je pozitivna pod uticajem visokih cena. Početkom 2017. godine ukupna vrednost svih bitkoina u opticaju iznosila je skoro 15,5 milijardi dolara, ali do kraja godine povećala se skoro 14 puta, na više od 216 milijarde dolara. Digitalne valute kao što su itirijum, ripl i lajtkoin su imale slične dobitke.

Međutim, prema izveštaju, mnogi vodeći ekonomisti, uključujući i bivšu predsedavajuću Federalnim rezervama Dženet Jelen, ipak ne veruju da kriptovalute odgovaraju standardnoj definiciji novca i bitkoin nazivaju "visoko spekulativnom imovinom".

Preporuke sadržane u dokumentu predstavljaju poseban interes, jer autori savetuju vladine agencije na svim nivoima da razmatraju i ispitaju nove načine korišćenja tehnologije. Naime, oni prepoznaju potencijal blokčeina i žele da povećaju efikasnost agencije i obezbede sigurnost od sajber napada.

"Kreatori politike, regulatori i preduzetnici trebaju da nastave da rade zajedno kako bi osigurali da razvojni programeri mogu brzo da implementiraju te nove tehnologije blokčeina na način koji će štititi Amerikance od prevara, krađa i zlostavljanja, uz osiguravanje usklađenosti s relevantnim propisima", navodi se u izveštaju.

U izveštaju je takođe naglašeno da je blokčein dokazao u velikoj meri otpornost na hakerske napade i da ima još dosta potencijalnih aplikacija.

Iako digitalne valute i blokčein još uvek podstiču spor, analiza predstavljena u izveštaju pokazuje da vladini organi ne mogu ignorisati revolucionarnu tehnologiju blokčeina. Kako se navodi u izveštaju, tehnologija se može iskoristiti u vitalnim oblastima kao što je zdravstvena zaštita i osiguranje kritične finansijske i energetske infrastrukture.

Prošle nedelje, Podkomitet za tržišta kapitala, vrednosne papire i investicije sazvao je pretresnu sednicu posvećenu kriptovalutama, ICO projektima i razvoju blokčeina u SAD-u, što je jasno pokazalo da je neophodno dodatno objašnjenje regulative od strane američke vlade.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić