Američki predstavnik Tom Emer (R-MN) planira da predstavi tri zakona koja bi podržala blokčein tehnologiju i kriptovalute, stoji u izjavi za medije objavljenoj 21. septembra.

Tri nova zakona će se zvati “Resolution Supporting Digital Currencies and Blockchain Technology,” “Blockchain Regulatory Certainty Act,” i “Safe Harbor for Taxpayers with Forked Assets Act.”

Zakoni će pružiti podršku razvoju blokčein tehnologije, kao i uspostavljanju sigurne ustanove za građane sa “različitim” kriptovalutama.

Zakoni će naterati federalnu vladu da uspostavi “jednostavnu pravnu sredinu” i da ograniči kazne protiv pojedinaca koji prijavljuju digitalne valute dok američka poreska služba (IRS) ne donese smernice po kojima će se ova sredstva prijavljivati. Prema Emmer-u “građani mogu da prate zakon kada je zakon jasan”. Emer je takođe rekao i da:

“Amerika treba da prioritizuje razvoj blokčein tehnologije i da napravi okruženje koje dozvoljava američkom privatnom sektoru da bude lider u inovacijama i daljem rastu i zato predlažem ove zakone.”

Takođe, Emer je preuzeo poziciju podpredsednik Congressional Blockchain Caucus-a, platforme koja služi za saradnju države sa preduzetnicima kako bi se ispitale primene blokčeina i kriptovaluta. Prema izjavi, “Kokus veruje u blagu regulaciju kako bi se dozvolio prostor za rast i razvoj tehnologije na isti način kao što je to učinjeno sa internetom; da se sama razvije”.

Ranije tokom nedelje, američki zakonodavci su pozvali IRS da izda nove i “jasne” zakone o oporezivanju kriptovaluta. Zakonodavci napominju da je IRS stalno opominjao građane o kaznama za neprijavljivanje kriptovaluta, ali nije dao nove jasne smernice što u velikoj meri ograničava građane da ispune svoje obaveze.

Takođe ove nedelje, Cointelegraph je preneo vest da će American National Standards institut raspravljati o blokčeinu i veštačkoj inteligenciji (AI) na sledećem Legal Issues and Join Member forumu. Prisutni će se fokusirati na pravne i etičke probleme i istraživaće konkretnu primenu blokčein tehnologije kao i AI-a.

 

 

Pripremio: Stevan Kostić