Američki okružni sud u južnom okrugu Floride izdao je 3. maja naredbu kojom se zahteva da samoproklamovani Satoši Nakamoto, Krejg Vrajt, dostavi listu njegovih javnih bitkoin (BTC) adresa.

Sudski nalog je deo postojećeg postupka protiv Vrajta koji je izdat od strane IT stručnjaka Dejvid Klajmana, koji tvrdi da je Vrajt ukrao stotine hiljada bitkoina. Novčići su vredeli preko 5 milijardi dolara u februaru prošle godine, kada je Klajman prvi put tužio Vrajta.

Nalog pokazuje brojne zahteve tužilaca. Oni traže od suda da naloži Vrajtu da dostavi svoju listu javnih bitkoin adresa koje poseduje od 31. decembra 2013. godine, nakon toga da identifikuje sve bitkoine koji su navodno prebačeni na “blind trust” fond 2011. i da dostavi dokumente vezane za navodni “blind trust” fond.

Dalje, tužioc takođe traži od suda da naloži Vrajtu da pod zakletvom utvrdi identitet sadašnjih i bivših stečajnih upravnika i korisnika “blind trust” fonda. Poslednji zahtev je “dalje svedočanstvo dr Vrajta u pogledu njegovog vlasništva i kontrole nad bitkoin imovinom.”

U dokumentu se takođe navodi da je sud ponovo razmotorio svoju naredbu o ranije podnešenom zahtevu Vrajta da se zapečate informacije o njegovoj bitkoin imovini. Pored odbacivanja Vrajtovog zahteva u vezi sa listom bitkoin adresa, sudski nalog navodi:

“Na dan ili pre 15. maja 2019. u 17:00 sati, dr Vrajt će dostaviti sve transakcione zapise fonda, uključujući ali ne ograničavajući se na bilo koju evidenciju koja odražava transfer bitkoina u blind trust fond 2011. godine. Dostavu dokumenata prati deklaracija o autentičnosti pod zakletvom.”

Kao što je Cointelegraph izvestio krajem prošle godine, američki sud je već odbio ponovljene zahteve Vrajta da se poništi Klajmanova optužnica.

 

Pripremio: Marko Mihajlović