Licencirana kripto berza sa sedištem u Čikagu Seed CX je pokrenula spot trgovanje za institucionalne investitore, navodi se u zvaničnom saopštenju za medije objavljenom u sredu, 23. januara.

Spot prodaja je kupovina ili prodaja valute, finansijskog instrumenta ili robe za trenutnu isporuku. Spot ugovori mogu uključivati fizičku isporuku instrumenta, robe ili valute.

Prema najavi, Seed CX je uveo spot trgovanje za bitkoin (BTC) i američki dolar kao par, dok će itirijum (ETH), lajtkoin (LTC) i bitkoin keš (BCH) parovi biti dodati kasnije ovog meseca. Osim toga, Seed CX planira da proširi svoje fiat parove na evro i japanski jen kasnije u prvom kvartalu 2019. godine.

Pored toga, kompanija je objavila da će ponuditi tržište za digitalne derivate imovine koje reguliše američka Komisija za trgovinu robama i fjučersima (CFTC).

Američka berza takođe tvrdi da koristi model bez  naknada za deponovanje i povlačenje fiat ili digitalnih sredstava. Svi dolarski depoziti se navodno drže u regulisanim američkim bankama i zaštićeni su od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita.

Edvard Vudford, suosnivač i izvršni direktor Seed CX-a, tvrdi da je berza već dobila pozitivne povratne informacije o ovome od svojih klijenata i očekuje da će privući institucionalne investicije.

Ranije ovog meseca, Seed CX je lansirao rešenje za novčanik za digitalna sredstva sa poravnanjem na blokčeinu za institucionalne investitore. Projekat je razvijen zajedno sa  podružnicom za poravnanje, Zero Hash - čuvar kripto i fiat valuta koji pruža usluge poravnanja u lancu koji navodno ima FinCEN-ovo regulatorno odobrenje za rad kao transmiter novca u 25 država.

 

Pripremila: Majda Petrović