Agent američke Uprave za suzbijanje droge (DEA) je napomenuo da je uloga bitkoina (BTC) u zločinima opala na samo 10% transakcija, dok su same transakcije "izuzetno porasle", izveštava Bloomberg 7. augusta.

U intervjuu, specijalni DEA agent Lilita Infante - koja je deo 10-člane operativne sajber istraživačke grupe - rekla je da je odnos legitimnih i nelegitimnih bitkoin transakcija preokrenut tokom poslednjih pet godina, navodeći:

"Obim je izuzetno porastao, količina transakcija i vrednost dolara tokom godina je znatno porastao u kriminalnim aktivnostima, ali se odnos smanjio."

Koncept da kriminalci prelaze na kriptovalute kao alternativu gotovini je tradicionalno bio centralni argument koji su koristili oni koji su kritikovali budućnost bitkoina.

Regulatori su takođe počeli da se bore protiv percepcije da se kriptovalute koriste u nezakonite svrhe, često povezane sa terorizmom i pranjem novca.

Kako je popularnost bitkoina porasla, sada je legitimno trgovanje ono koje čini najveći deo aktivnosti, a Infante napominje da se "većina transakcija koristi za cenovne špekulacije".

Ona je dodala da, iako su altkoini fokusirani na privatnost manje likvidni i anonimniji od BTC-a, DEA "ipak ima način praćenja" valuta kao što su monero i zkeš. Infante zaključuje:

"Blokčein nam zapravo daje dosta alata kako bismo mogli da identifikujemo ljude. Ja zapravo želim da ih oni i dalje koriste [kriptovalute].''

Na javnom sastanku Predstavničkog doma o digitalnoj imovini sredinom jula, Skot Kupor, vodeći partner kompanije Andreessen Horowitz tvrdi da je "bitkoin najbolji prijatelj policije" zbog sposobnosti praćenja ilegalnih transakcija na blokčeinu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić