Okružni tužilac SAD-a optužio je osnivače međunarodne kripto piramidalne šeme, koja je reklamirala lažnu digitalnu valutu pod nazivom “OneCoin”. Vest je objavila Advokatska kancelarija SAD-a Južnog okruga Njujorka 8. marta.

Osnivači i vođe OneCoin-a, Konstantin Ignatov i njegova sestra Ruja Ignatov, uhapšeni su 6. marta 2019. u Los Anđelesu. Oni su optuženi za “transakcione prevare, prevare hartija od vrednosti i za pranje novca”, pri čemu su privlačili investitore da ulažu “milijarde dolara u lažnu kriptovalutu.”

OneCoin je osnovan 2014. u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Projekat funkcioniše kao marketinška mreža preko koje članovi dobijaju provizije za privlačenje drugih potencijalnih investitora za kupovinu kriptovaluta. OneCoin navodno ima preko tri miliona članova širom sveta.

Kada su Ignatova pitali kada OneCoin članovi mogu da “isplate” iznos svojih novčića na jednom sastanku sa investitorima u Las Vegasu, on je izjavio “ako ste ovde da isplatite novac, napustite sobu sada, jer ne razumete o čemu je ovaj projekat.” Komentarišući optužbe, američki tužilac na Menhetnu Džofri S. Berman rekao je:

“Prema navodima, optuženici su stvorili multimilijardsku ‘kripto’ kompaniju koja se u potpunosti zasniva na lažima i prevarama. Obećali su velike povrate i minimalni rizik, ali kao što se navodi, ovaj projekat je bio piramidalna šema. Investitori su bili žrtve dok su se optuženi obogatili. Naša kancelarija ima istoriju uspešnog ciljanja, hapšenja i osuđivanja finansijskih prevaranata i ovaj slučaj se ni po čemu ne razlikuje.”

Istraga je otkrila da je između četvrtog kvartala 2014. i trećeg kvartala 2016. OneCoin ostvario prihod od 3,353 milijardi evra u prodajama i zaradio “profit” od 2,232 milijardi evra.

Okružni tužilac Njujorka Sajrus R. Vens Jr. izjavio je da su “optuženi [Ignatovi] izvršili staru piramidalnu prevarantsku šemu na novoj tehnološkoj platformi, kompromitujući integritet finansijskog sistema u Njujorku.”

Prošlog meseca, Ministarstvo pravde SAD-a optužilo je Rendala Krejtera, rukovodioca kompanije My Big Coin Pay Inc. sa sedištem u Njujorku, da je izvršio prevarantske bankarske transfere i nezakonite novčane transakcije. U optužnici se navodi da je Krejter zloupotrebio više od šest miliona dolara investitorskih sredstava za ličnu korist.


Pripremio: Marko Mihajlović