Američko ministarstvo pravde (DoJ) objavilo je optužnicu 13. jula protiv 12 ruskih državljana. Navodi se da su optuženi počinili federalne zločine - finansiranje kriptovalutama - sa ciljem "mešanja" u predsedničke izbore 2016 godine u Americi.

Prema saopštenju DoJ-a, ruski zvaničnici iz dve jedinice glavne ruske obaveštajne uprave (GRU) koristili su kriptovalute poput bitkoina (BTC) - koje su navodno rudarili i pribavili "drugim sredstvima" - u cilju povećanja napora kako bi se hakovala mreža kompjutera povezanih sa Demokratskom strankom, predsedničkom kampanjom Hilari Klinton, državnim odborima kao i tehnološkim kompanijama povezanim sa izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Velika porota u Kolumbija distriktu, zajedno sa sajber timovima Ef-Bi-Aja (FBI) u Pitsburgu, Filadelfiji, San Francisku, i sa odsekom za nacionalnu bezbednost, tvrde da su zvaničnici koristili kriptovalutu kako bi kupili račune i servere koji bi im omogućili da ilegalno pristupe povezanim mrežama kroz "spearphishing" kampanju. Ruski zvaničnici su navodno dobavili "na hiljade ukradenih i-mejlova i dokumenata" koje su objavili putem domena DCLeaks.com dok su se promovisali kao "Američki haktivisti".

DoJ izveštava da optužnica ne tvrdi da su navodne kriminalne aktivnosti "uticale na broj glasova ili na ishod izbora 2016 godine".

Optužnica se sastoji od 11 krivičnih prijava, uključujući i tvrdnju da su okrivljeni oprali više od 95.000 dolara preko kriptovaluta kako bi finasirali svoje hakerske aktivnosti. DoJ primećuje da su bitkoin rudarske aktivnosti koje su platile za DCLleaks.com domen takođe finasirale spearphishing napade.

DoJ je već učestvovao u istragama vezanim za kripto, pošto je vladin organ pokrenuo istragu o manipulaciji cenama bitkoina i itirijuma (ETH) krajem maja.

Ranije ove nedelje, američki predsednik Donald Tramp objavio je izvršnu naredbu za novu radnu jedinicu koja se bori protiv kriminala, a njihov fokus će biti usmeren ka prevarama sa digitalnim valutama.

Pripremio: Bojan Zečević