Američki dolar beleži najveći godišnji pad vrednosti od 2003. godine i predviđa se da će završititi 2017. godinu na tromesečnom nivou u odnosu na druge veće valute poput kineskog juana i japanskog jena.

Razdvajanje novca i države

U međuvremenu, bitkoin, najvrednija kriptovaluta na tržištu sa vrednošću od 227 milijardi dolara, je na putu da do kraja godine zabeleži porast vrednosti od 1.341%, kao jedna od najprofitabilnijih kriptovaluta na svetskom tržištu uz ripl, lajtkoin, deš i itirijum.

Nekoliko analitičara, poput Krisa Gafnija, predsednika World Markets at EverBank, izjavio je za Rojters da će vrednost američkog dolara verovatno dodatno opasti tokom 2018. godine, bez znakova kratkoročnog oporavka.

"Dolar će se naći na vetrometini u 2018 godini. Federalne rezerve neće biti jedine koje će kočiti razvoj.”

Jens Nordvig, direktor kompanije Exante Data, je naveo za CNBC da iako bi bilo normalno da analitičari očekuju oporavak nakon toliko velikog gubitka u vrednosti, ovaj put većina analitičara ima negativnu predrasudu prema američkom dolaru.

Nordvig je rekao, naglašavajući brzu stopu rasta globalne ekonomije i ključnih igrača poput Kine:

"Imamo negativne predrasude prema dolaru, što je izuzetno s obzirom da će kamatne stope rasti po veoma dobrom modelu, pre januara će postati veoma jake, a drugi faktor je jak globalni rast."

Dugogodišnji bitkoin investitori i istraživači kriptovaluta veruju da porast kriptovaluta kao nove (u nastajanju) klasa imovine igra malu ulogu u padu fiat valuta širom sveta, razdvajajući novac od države.

Već nekoliko decenija, vlade su imale apsolutnu kontrolu nad globalnim monetarnim sistemom, naročito fiat valutnim sistemom sa kojim mogu lako manipulisati snabdevanjem cirkularnog novca.

U novembru, direktor kompanije ShapeShift, Erik Vorhis je napomenuo da bitkoin nastavlja da raste u smislu procene tržišta, korisničke baze i korisničkih aktivnosti zato jer decentralizovana valuta i čuvar vrednosti, pruža alternativu finansijskoj mreži fiat valutnog sistema. Vorhi navodi:

"Zašto bitkoin nastavlja da raste? Zato što je vreme da razdvojimo novac i državu."

U odgovoru na kritiku gore pomenute izjave, Vorhis je dodao da iako kratkoročne balon cene na tržištu bitkoina i kriptovaluta podstiče pohlepa, dugoročni rast cena pokazuje potražnju za nedržavnim finansijama. Vorhis nastavlja:

"Kratkoročni baloni su cena potpune špekulacije, slažem se. Međutim, dugoročno povećanje u vrednosti i ceni se zasniva na osnovnoj upotrebi nedržavnih finansija."

Najvažniji grafikon

Ranije ovog meseca, Zerohedge je objavio grafikon pod naslovom "najvažniji grafikon na svetu" koji je pokazao pad vrednosti Trezora SAD-a od 1987. godine. Dok je bitkoin zabeležio konstatne dobiti tokom svoje osmogodišnje istorije (izuzetak 2014. godina), Trezor SAD-a je više od 30 godina u opadanju.

Shodno tome, analitičari su počeli da procenjuju dugoročne balone u tradicionalnoj finansijskoj industriji i da li bi trebalo da se nova imovina u nastajanju poput bitkoina opiše kao balon ili tradicionalna imovina (sredstva) koja je u padu već decenijama unazad. Da li bi ona trebalo da se smatra dugoročnim balonima.


 

Pripremio: Bojan Zečević