Američki lanac restorana Sweetgreen najavio je drugi krug finansiranja kako bi prikupio 200 miliona dolara, pomenuo je blokčein među ključnim razvojnim područjima, navodi se u saopštenju za medije objavljenom u utorak, 13. novembra.

Tokom prvog kruga, koji je zatvoren krajem oktobra, kompanija je uspela da prikupi 200 miliona dolara i procenjena je na preko milijardu dolara. Tokom drugog kruga predvođenog od strane glavne kompanije za upravljanje sredstvima, Fidelity Investments,  lanac ima za cilj da prikupi isti iznos.

Prikupljena sredstva će uglavnom omogućiti  Sweetgreen-u da se fokusira na razvoj tehnologije i lanca snabdevanja sa blokčeinom koji se pominje kao "najodrživije dostupno rešenje" za povećanje transparentnosti u lancima snabdevanja hranom, navodi se u saopštenju. Sweetgreen, koji poseduje 90 restorana u SAD-u, planira da koristi decentralizovana rešenja za praćenje hrane od svog dobavljača do korisnika.

Blokčein se široko koristi u poljoprivredi, posebno u lancima snabdevanja hranom. Nedavni izveštaj pod naslovom "Blokčein: prognoza poljoprivrednog tržišta do 2023. godine" procenjuje da će blokčein sektor u industriji poljoprivrede porasti sa sadašnje vrednosti od 60,8 miliona dolara na 429,7 miliona dolara u narednih pet godina.

Kao dokaz ovih tvrdnji, četiri najveće poljoprivredne kompanije u svetu, poznate pod nazivom ABCD, su nedavno sklopile saranju za digitalizaciju međunarodne trgovine žitaricama koristeći blokčein i veštačku inteligenciju (AI). Tehnologije će se inicijalno koristiti za automatizaciju postprodajnih procesa žitarica i uljarica, sa daljim planovima za proširenje eksperimenta na područja za transport, skladištenje i korisnike.

Osim toga, mreža supermarketa takođe koristi bolokčein za praćenje hrane. Albert Heijn, najveći lanac supermarketa u Holandiji, u septembru je otkrio da koristi blokčein kako bi proces proizvodnje soka od pomorandže postao  transparentan.

 

Pripremila: Majda Petrović