Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) oformila je blokčein radnu grupu za identifikaciju i pronalaženje prevarantskih šema koje utiču na FTC-ove misije za zaštitu potrošača i konkurencije, piše u blog postu objavljenom na sajtu agencije 16. marta.

Prema izvršnom načelniku FTC-a Nilu Čilsonu, interna blokčein radna grupa namerava da kombinuje stručnost i praksu na jednoj platformi koja će upravljati naporima u cilju suzbijanja prevara u oblastima blokčeina i kriptovaluta.

Grupa ima "najmanje" tri cilja: unapređenje "ekspertize osoblja FTC-a u oblasti kriptovaluta i blokčein tehnologije kroz deljenje informacija i ugošćavanje stručnjaka", pomoć u "internoj komunikaciji i eksternoj koordinaciji u izvršnim akcijama", i pružanje foruma za diskusiju o potencijalnim uticajima na ciljeve FTC-a i kako im odgovoriti.

"Verujemo da je ova radna grupa važan korak da se osigura da FTC može da nastavi svoje misije kako bi zaštitio potrošače i promovisao konkurenciju u svetlu razvoja blokčeina i kriptovaluta", napisao je Nil Čilson.

Taj potez je usledio nakon tužbe koju je FTC pokrenuo protiv četiri osobe koje su koristile bitkoin u jednoj ili više prevarantskih šema. "Očekujem da će prevaranti adaptirati stare šeme kako bi iskoristili trenutni glamur i misteriju kriptovaluta", napisao je Čilson.

FTC nije nov u blokčein i kripto poslovima. Agencija je u junu 2015. godine podnela tužbu vezanu za kriptovalute protiv programera koji je iskoristio telefone potrošača za rudarenje kriptovaluta.

U 2016. godini pokrenuo je slučaj protiv Butterfly Labs-a, rukovodioca rudarskih bitkoin operacija, zbog prevare svojih potrošača o raspoloživosti, profitabilnosti i novini rudarskih mašina. U martu 2017. godine, FTC je održao i javni forum o blokčein tehnologiji.

Blokčein se uspostavio kao jedno od najvažnijih savremenih tehnoloških dostignuća i postao je prepoznatljiv po značaju i potencijalima, kako od strane preduzetničkih, tako i od strane vladinih entiteta.

Ranije ovog meseca, američki Stejt department i Koka-Kola, u saradnji sa još tri kompanije, najavili su pokretanje projekta zasnovanog na blokčeinu za borbu protiv prinudnog rada. U Portoriku, Odeljenje za ekonomski razvoj i trgovinu (DDEC) planira da formira savetodavno veće za promociju korišćenja blokčeina u preduzećima.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić