Četvrti najveći operater za mobilnu telefoniju u SAD, Sprint je sklopio saradnju sa blokčein startapom NXM Labs kako bi lansirao 5G platformu za automobile koja koristi blokčein tehnologiju, potvrđeno je iz kompanije 20. juna.

Sprint, koji je imao 54 miliona korisnika u oktobru 2017, će koristiti platformu i svoju LTE mrežu kako bi omogućio putnicima Wi-Fi, nadzor stanja automobila i "prvi Internet stvari” (IoT) sigurnosni sistem koji će raditi pomoću blokčeina i zaštiti automobile od hakera."

"Uz pomoć blokčein tehnologije, NXM pruža napredni nivo sigurnosti i napredne funkcije automobila koje inače ne bi bile moguće, kao što je povećanje Wi-Fi signala,"rekao je Ivo Ruk, potpredsednik IoT dela kompanije Spirit u obraćanju za medije.

Ovo partenrstvo omogućava dalju implementaciju blokčeina u auto industriju, dovodeći Smart i NXM rame uz rame sa već postojećim projektima koji se odvijaju između kompanije IOTA i proizvođača automobila Mercedes i Volkswagen.

Udružena inicijativa auto industrije, pod imenom MOBI, je već privukla kompanije kao što su BMW, Ford, Bosch Hyperledger i druge.

Pored osnovne ponude, platforma će nuditi usluge kao što je pronalaženje parking mesta i lociranje najniže cene goriva. Više vozila će takođe biti u mogućnosti da se poveže između sebe.


 

Pripremio: Stevan Kostić