Agencija za telekomunikacije u SAD-u zatražila je informacije o politici blokčeina 4. juna, pošto zvaničnici predviđaju "sve veći fokus" na tehnologiji u narednim godinama.

U saopštenju Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA), koja je deo Ministarstva trgovine SAD, rekla je da želi informacije akcionara vezano za "oblikovanje međunarodne agende".

Uopšteno govoreći o upravljanju internetom, taj plan treba da pruži posebnu pažnju na "nove tehnologije i trendove", kao što je blokčein, kao i na slobodi informacija na mreži, privatnosti i sigurnosti.

"Očekujemo da će u narednim godinama fokus sve više biti na veštačkoj inteligenciji, automatizovanoj radnoj snazi, blokčein tehnologiji i drugo", objasnio je Dejvid J. Redl, pomoćnik sekretara za komunikacije i informacije i administrator NTIA, dodajući:

"Želimo da znamo kako treba da učestvujemo u međunarodnim razgovorima o ovim pitanjima."

NTIA se odlučila da dobije komentare o svom "istraživanju o međunarodnim prioritetima internet politike" do 2. jula putem namenskog kanala za kontakt.

Inače, Ministarstvo trgovine je počela da govori o potencijalnoj ulozi blokčeina još u 2016. godini.

U međuvremenu, brojne kancelarije agencije pokušavaju da se pozabave kriptovalutama. U januaru ove godine, nacrt izveštaja Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju Odeljenja za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država je izgledo kao da se zauzima stav prema bitkoin hard-forku iz avgustu 2017. godine, koji je stvorio bitkoin keš (BTC).

 

Pripremio: Nikola Tasić