Šema prevare koja je pretila da će podići zgrade u vazduh ukoliko korisnik ne plati otkupninu u bitkoinu (BTC) je zahvatila pažnju vlade SAD-a 13. decembra.

Prevara, koja u suštini šalje anonimne mejlove u kojima se traži 20.000 dolara u bitkoinu ili će u suprotnom “plaćenik” da aktivira bombu u “zgradi žrtve”, se pojavila širom sveta.

Trenutno, američki Nacionalni integracioni centar za sajber-bezbednost i komunikacije (NCCIC) je odlučio da posavetuje žrtve, savetujući da jedina stvar koju treba da preduzmu je da prijave događaj FBI-u.

NCCIC je “svestan svetskih email prevara koji prete preduzećima i organizacijama sa bombaškim pretnjama”. Dodatno izjavljuju:

“U mejlu se tvrdi da će neki uređaj aktivirati bombu ukoliko se otkupnina ne isplati u bitkoinu”.

Pre nego što je vlada prepoznala prevaru mediji su izveštavali o šemi, uključujući i ‘Krebs On Security’, koji se bavi sajber sigurnošću i koji je objavio ceo tekst mejla.

“Moj plaćenik drži zgradu pod kontrolom. Ukoliko primeti bilo kakvu neobičnu aktivnost, on će aktivirati bombu”, u isečku mejla piše:

“Mogu da povučem svog plaćenika ukoliko platiš. Plati mi 20.000 dolara u bitkoinu i bomba neće eksplodirati, ali nemoj da pokušaš da me prevariš - garantujem ti da ću povući mog plaćenika nakon 3 potvrde na blokčein mreži.”

Više šema prevara je nastavilo da cilja internet korisnike, uključujući ljude koji su deo kripto zajednice, kao i one izvan nje.

Kao što je Cointelegraph izvestio, 2018. godina je doživela porast od 500% kada je u pitanju broj hakerskih šema koji su poznati kao “cryptojacking” - proces u kome se uređaju naređuje da rudari ili krade kriptovalute.

Prevare krađe identiteta - gde se hakeri predstavljaju kao poznati entiteti kako bi prevarili korisnike zarad premeštanja novčića na lažnoj adresi - su se u ogromnom broju proširile ove godine od mejlova do društvenih mreža kao što je Tviter.

Pripremio: Marko Mihajlović