Očekuje se da će federalna vlada Sjedinjenih Američkih Država do 2022. godine povećati investicije u blokčein na 123,5 miliona dolara - što je povećanje od preko 1000% u poređenju sa 10,7 miliona dolara iz 2017. godine, navodi se u izveštaju objavljenom 18. aprila.

IDC navodi da se predviđa da će rashodi na blokčein među državnim i lokalnim vlastima porasti, sa 4,4 miliona dolara u 2017. na 48,2 miliona dolara u 2022. - što je takođe rast od 1000%.

Federalne civilne agencije - koje su navodno potrošile manje od 20 miliona dolara na tehnologiju 2017. - verovatno će potrošiti preko 80 miliona dolara do 2022. godine, nastavlja se u izveštaju. Ministarstvo odbrane - koje je takođe potrošilo manje od 20 miliona dolara u 2017. - moglo bi skoro udvostručiti ovu cifru i dosegnuti 40 miliona dolara do 2022. godine, tvrde iz IDC-a.

Investicije vlade u blokčein tehnologiju će se verovatno razvijati i proširiti kako bi vremenom uključile složenije oblasti, izjavio je direktor IDC-a Šon Mekarti:

"Verujemo da će upravljanje imovinom, upravljanje identitetom i pametni ugovori biti vodeća blokčein rešenja. Rana potrošnja će se fokusirati na rešenja za lanac snabdevanja i upravljanje imovinom, dok će se potrošnja u kasnijim godinama proširiti kako bi uključila više upravljanja identitetom i složene financijske transakcije."

IDC takođe napominje da će blokčein verovatno postati kamen temeljac tehnologije za trgovinsko zakonodavstvo, i verovatno će se "primeniti kao standardna karakteristika za neke vrste ovlašćene međunarodne trgovine i takođe kao standard za mnoge vrste vladinih nabavki".

U pogledu specifičnih implementacija tehnologije, izveštaj tvrdi da će hibridni blokčein pristup - kombinovanje aspekata privatnih i javnih mreža - verovatno biti najpopularniji među vladinim agencijama.

Kao što je objavljeno prošlog meseca, trenutni lider republikanske manjine u Predstavničkom domu SAD nedavno je tvrdio da bi blokčein trebalo da se implementira kako bi se poboljšala transparentnost zakonodavnog procesa i donelo više sigurnosti i odgovornosti vladi.

U odvojenom izveštaju IDC-a iz 2018. godine predviđeno je da će se potrošnja na blokčein širom sveta povećati na 9,7 milijardi dolara u 2021. godini.