Komesar američke Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) Robert Džekson, istakao je zaštitu potrošača koja je neophodna kada govorimo o ICO projektima u intervjuu za CNBC (30. arpil).

Kada je upitan o kriptovalutama i ICO projektima, Džekson je rekao da još nije video ICO koji nije bio hartija od vrednosti, ponavljajući komentare predsednika SEC-a Džona Klejtona ranije ove godine. Džekson dodaje da je kripto sfera "bila puna problematičnog razvoja koju smo mi u SEC-u videli, a pogotovo u ICO sferi", dodajući:

"Investitori imaju poteškoće da uvide razliku između investicije i prevare."

Trenutno, ICO tržište, sudeći po Džeksonu, predstavlja odličan primer neregulasanog tržišta hartija od vrednosti.

"Ako želite da znate kako bi naša tržišta izgledala bez regulative za hartije od vrednosti i kako bi izgledalo to tržište da SEC nije odradio svoj posao? Izgledalo bi kao ICO tržište."

Ipak, Džekson ne misli da je potrebno više zabrana ili regulativa, već jasan fokus "na zaštitu investitora koji trpe dosta štete na ovom tržištu", za sada. On predlaže da se u budućnosti istraži" način kako bi te investicije funkcionisale u skladu sa zakonima o hartijama od vrednosti."

Na sastanku između SEC-a i CFTC-a (komisija za robna fjučers trgovanja) u februaru ove godine, došlo je do zaključka da tehnologija distribuiranog registra (DLT) poput blokčeina najmanje zahteva regulativu dok je ICO najviše treba, a virtuelne valute su negde u sredini.

Nedavno je tokom saslušanja u Predstavničkom domu SAD-a (28. april), direktor sektora za korporativne finansije SEC-a naveo da se SEC trudi da zauzme "izbalansiran pristup" u pogledu regulativa za ICO.


 

Pripremio: Bojan Zečević