Tužilaštvo SAD-a je podiglo optužnicu protiv još dva muškarca zbog navodne prevare koja uključuje zamene SIM kartica i kriptovalute. Saopštenje za medije iz tužilaštva iz severnog okruga Kalifornije potvrdilo je optužnicu 4. februara.

Ahmad Vagafe Hared i Metju Džin Ditman, koji su optuženi za prevaru, iznudu i krađu identiteta, pušteni su do dva suđenja koja su zakazana za 6. i 19. februar.

Zamena SIM kartice, sve popularnija prevara među lopovima kriptovaluta, podrazumeva da počinioci ubede osoblje mobilnog operatera da prenese brojeve mobilnih telefona sa uređaja žrtava u nadi da će hakovati naloge na kripto berzi.

Hared i Ditman, zajedno sa neimenovanim saučesnicima, takođe su navodno pokušali da ukradu druge osetljive podatke.

“Optužnica dalje navodi da su, nakon što su Hared, Ditman i drugi preuzeli kontrolu nad brojevima mobilnih telefona žrtava, koristili dodatne obmanjujuće tehnike kako bi dobili pristup e-pošti, elektronskom skladištu i drugim nalozima žrtava i na kraju njihove kripto naloge”, nastavlja se u saopštenju, naglašavajući:

"Hared, Ditman i njihovi saučesnici su takođe iznuđivali žrtve prevare."

Njih dvojica bi mogla da se suoče sa petogodišnjom zatvorskom kaznom i stotinama hiljada dolara kazne ako budu osuđeni.

Kako Cointelegraph nastavlja sa izveštavanjem, slučajevi zamene SIM-a postaju sve više rasprostranjeni, posebno u SAD-u.

Prošle sedmice, stanovnik Njujorka optužen je za zamenu SIM kartice, što je prvi takav slučaj u toj jurisdikciji.

Prošlog meseca je takođe 21-godišnji Amerikanac proglašen za glavnog osumnjičenog u SIM prevari od 24 miliona dolara.