Kongresmen Bil Huizenga je pozvao američki Kongres da se fokusira na kripto regulativu u intervjuu za Blumberg 27. jula. Huizenga bi želeo da vidi više nadzora u nečemu što smatra “prilično nejasnim” - ICO projektima i tržištima digitalne imovine.

Huizenga smatra da bi Kongres trebalo da opunomoći finansijske regulatore kao što su Komisija za hartije od vrednosti i berzanske poslove (SEC) i Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) da regulišu tržište u skladu sa istim pravilima koja regulišu druge valute i akcije.

Huizenga je rekao da je glavni razlog fokusiranja na kripto regulativu potreba da se investitori koji učestvuju u ICO projektima i kriptovalutama zaštite i da im se pruži dovoljan stepen transparentnosti.

Republikanac iz Mičigena je rekao da zakonodavci iz obe partije i dalje nisu postigli dogovor o tome kako treba regulisati kripto tržište i ako se slažu da je potrebna akcija.

Ključni izazov će biti saglasnost o tome kako digitalne valute treba klasifikovati, pošto svi pokušavaju da shvate “da li je to divljač ili ptica? Ispostavilo se da je kljunar! To je nešto nepoznato ili nešto između. Kako da mu priđemo?”

Finansijski regulatori klasifikuju digitalne tokene u okviru obaveza svoje institucije. Tako SEC vidi kriptovalute kao hartije od vrednosti, CFTC ih vidi kao digitalne robne tokene, FinCEN kao novac, Poreska uprava (IRS) kao imovinu.

Huizenga je član odbora za finansijske usluge i predsedava podkomitetima za tržišta kapitala, hartije od vrednosti i investicije. Prema Blumbergu, mogao bi da bude kandidat za prededavajućeg Komiteta za finansijske usluge, ukoliko njegovi republikanci posle narednih izbora zadrže većinu u Predstavničkom domu.

Prošlog meseca, Voren Dejvidson, republikanac iz Ohaja, je izjavio da ICO tržište treba regulisati kako bi pružili više transparentnosti investitorima.

Komesar Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove Hester M. Pirs je izdao zvanično neslaganje zbog odbijanja zahteva Bats BZX Exchange da uvrsti u svoju ponudu i trguje akcijama bitkoin ETF-a, fonda braće Vinklevos.